A jobbikos politikus a projekt egyik helyszínén, a rácvölgyi közösségi háznál tartott sajtótájékoztatón ismertette: a 2015-ben lezárult, Komplex telep program Tamási szegregátumában, Kosbán és Újvárhegyen elnevezésű programra az önkormányzat 146 millió forintos TÁMOP-támogatást kapott.
Hegedűs Lorántné ismertetése szerint a pályázat elszámolása szerint a megvásárolt eszközökért sok esetben a valós értéknél jelentősen többet fizettek ki. Példaként említette, hogy 190 ezer forintért művirágokat vettek, négy műanyag szék és egy asztal 185 ezer forintba került, egy 1950 forintos pingpongkészletért 38 ezer forintot fizettek. A programnak a rácvölgyi közösségi ház tisztességes felújítását kellett volna szolgálnia, de nem ez történt meg – mondta.
A képviselő úgy vélte, országos jelenség, hogy a legérzékenyebb társadalmi problémák megoldását elősegítő programok kapcsán “lopnak ki legtöbbet a pályázati pénzekből”. Szerinte a történtekért Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszternek kell vállalni a politikai felelősséget.
Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: a képviselő feljelentése alapján a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás vétségének gyanújával 2016. december 5-én rendelte el a nyomozást, amellyel a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg.
Porga Ferenc (Fidesz-KDNP), Tamási polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a város pályázati forrásból megvalósult projektjeinek esetében kiemelt cél volt a lakosság életkörülményeinek javítása, a nehéz sorsú emberek felzárkóztatása. “A projektek megvalósítása során mindig kiemelt figyelmet fordítottunk a jogszerűségre és átláthatóságra. A közreműködő szervezetek, hatóságok a projekteket folyamatosan ellenőrizték, a feltárt hiányosságokat korrigáltuk, a 2007-2013-as időszak összes pályázatát lezártuk” – fogalmazott.
Azt is hozzátette, bízik abban, hogy a Jobbik képviselője “nem félrevezető információk alapján tájékoztatja a sajtó képviselőit”.
2013-ban a projekt vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a programba 60 embert vonnak be. A hátrányos helyzetű embereknek egyéni fejlesztési tervet készítenek, képzéseket indítanak számukra, problémáik megoldását pedig négy szociális munkás, valamint orvos, védőnő, pszichológus segíti. A program fontos része volt a roma önkormányzat rácvölgyi közösségi házának felújítása, amelyet egy, a mélyszegénységben élőket segítő, szolgáltató közösségi házzá alakítanak – ismertette akkor a projektvezető.
(MTI)