Herpergel Róbert önkormányzati képviselő

Herpergel Róbert önkormányzati képviselő

A közétkeztetési reformok miatt éheznek a gyerekek címmel tartott sajtótájékoztatót Herpergel Róbert önkormányzati képviselő, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy az oktatási intézmények étkezdéiben ízetlen, ehetetlen ételeket kínálnak a felnövekvő generáció számára, figyelmen kívül hagyva az egyes korcsoportok kalóriaszükségleteit is.

Herpergel emlékeztetett: mint ismert, 2015 szeptember 1-étől lépett hatályba a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI  rendelet, ami alapvetően megváltoztatta azokat az előírásokat, amelyek meghatározzák az alapanyag-összetételt, lecsökkentette a felhasználható só és cukor mennyiségét, de növelte többek között a tejtermékek arányát.

A gyerekeknek így ehetetlenül ízetlennek tűnik a koszt, amellett, hogy sokak számára emésztési problémákat is okoz az új összetétel – húzta alá a képviselő, majd rámutatott: a gyerekek a koplalástól dekoncentráltak, iskolai teljesítményük folyamatosan romlik. A családok hiába fizetnek súlyos összegeket havonta az  étkeztetésére, mégis kiegészítő élelmet kell csomagoljanak a gyerekeknek, vagy szendvicsekkel várják őket az iskoláknál.

Kitért arra is, hogy a szeptember 24-i közgyűlésben kérdést tett föl arra vonatkozóan, hogy lehet-e változtatást kezdeményezni az étkeztetéssel kapcsolatban. Erre írásban kapott választ a városatya, mely szerint a Debreceni Intézményműködtető Központba több negatív visszajelzés is érkezett a szülők részéről. Hozzátette még: a Jobbik önkormányzati képviselői is számtalan megkeresést kaptak a témával kapcsolatban.

A Sodexo képviselőivel már történt egyeztető megbeszélés, de ennek az eredményéről semmit nem tudunk, miközben az iskolások továbbra is az arra vannak utalva, hogy az ízetlen, ehetetlen, magyar konyhától teljesen elrugaszkodott ételeket fogyasszák nap mint nap – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: félő, hogy ezek az egyeztetések túlságosan hosszúra nyúlnak, a gyerekek kárára.

Úgy vélem, talán az Egészségügyért Felelős Államtitkárságnak is át kell állnia erre az egészségesnek titulált étrendre, így egy-egy ebéd elfogyasztása után talán gyorsabban intézkednek a menzák normális ízvilágának visszaállításáról – fogalmazott Herpergel Róbert, végül arra kérte  a városvezetést, hogy kiemelt prioritással kezeljék az iskolai étkeztetés ügyét, ha pedig szükséges akkor hagyják figyelmen kívül az EMMI rendeletét.

szebbjovo.hu