A Sme című felvidéki liberális napilapban Peter Morvay arról értekezik, hogy Robert Fico kormánya nem tartotta be azt az ígéretét, miszerint a nemzeti kisebbségi jogok terén megtartja azt a szintet, amelyet 2006-ban elődjétől örökölt. Az írás szerzője rámutat arra a tényre, hogy maguk a kormánypártok szították a nacionalizmust és az idegengyűlöletet. Fico kormánya pedig olyan törvényeket fogadott el, amelyek csökkentették a nemzeti kisebbségek jogait és némelyeknek megfélemlítő hatásuk is volt.

Morvay szerint a kormány elérte, hogy a nemzeti kisebbséget szembeállítsa a többségi nemzettel, és ebből több konfliktus is adódott. Kiemeli továbbá, hogy a kormány diszkriminálta a támogatási rendszer terén a magyar közösségeket, a többségében magyarok lakta magyar falvakat, városokat. A közjogi méltóságok több esetben beleavatkoztak az identitásválasztásba is, amikor megkérdőjelezték a magyar kisebbségekhez tartozók hovatartozását.

Dusan Caplovic emberjogi, kisebbségügyi és európai ügyi kormányalelnök pedig nemhogy megvédte volna a szlovákiai kisebbségeket, inkább támogatott minden olyan törvényt, amely a nemzeti kisebbségek jogainak megcsorbítására törekedett.

Végezetül Morvay rámutat arra a tényre, hogy a magyar kártyát minden szlovák párt használja a mindennapi politikában és a választások kapcsán is.

Felvidék Ma