Szanka Ferenc közölte, a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hat embert üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, egy szerb állampolgárt hivatali vesztegetés bűntettével vádolnak.
A vádirat szerint hatan a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál dolgoztak határkirendeltségi növényvédelmi felügyelőként Röszkén. Feladatuk volt a határra érkező szállítmányok növény-egészségügyi és minőség-ellenőrzési vizsgálata, illetve az ehhez kapcsolódó díjak megállapítása. 2015. május 13. és augusztus 4. között a vádlottak közül volt, aki több mint százharminc alkalommal fogadott el pénzt a vizsgálatra jelentkező teherjárművek vezetőitől. A bankjegyeket vagy aprót az ügyintézésre átadott okmányokkal együtt az útlevélben helyezték el, de volt olyan eset is, hogy maguk a vádlottak kértek készpénzt a sofőröktől.
Az eljárás során csupán egy vesztegetőt, egy szerb férfi azonosítottak, és azt sem sikerült pontosan tisztázni, milyen nagyságú korrupciós pénz jutott a vádlottakhoz. A vádirat szerint a hat ember összesen mintegy négyszáznegyven esetben fogadott el pénzt vagy egyéb ajándékot.
(MTI)