Ibolya Tibor közleményében az áll: a vádirat szerint a fiatalok 2013 augusztusa és 2014 januárja között Budapest különböző kerületeiben elsősorban hozzájuk hasonló korú, 12-14 év körüli gyerekeket támadtak meg. A vádlottak – akik a bűncselekmények többségének elkövetésekor a 14. életévüket még nem töltötték be – jellemzően a sértettek mobiltelefonját vették el erőszakkal vagy fenyegetéssel, de előfordult olyan eset is, amikor egy tízéves fiútól pár ezer forint készpénzt raboltak el.
Egy alkalommal a vádlottak közül ketten egy buszmegállóban késsel támadtak meg egy 14 éves fiút. Miután megszerezték a telefonját, elfutottak, de a sértett követte őket, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az éppen a közelben ellenőrzést tartó munkatársaitól kért segítséget, akik a rendőrök kiérkezéséig visszatartották a támadókat.
Az I. és XII. Kerületi Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a három fiatalkorúval szemben, javítóintézeti nevelés elrendelését kezdeményezte ellenük.
(MTI)