A kormánypárti politikus erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel. Kósa Lajos szerint az ügyben az MSZP bűnsegédlete is kézenfekvő. A fideszes politikus felidézte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökként azonnal elindította a 4-es metró beruházásának ügyét. A metróberuházás körül rengeteg anomália volt, ezért ki kell vizsgálni, hogy pontosan hova mennyi pénz ment el, és ki használta fel – mondta.
Kósa Lajos az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában felidézte: korábban az Állami Számvevőszék is vizsgálta a metrószerződéseket, köztük az Alstommal kötötteket is. Az ÁSZ megállapította, hogy súlyos kár érte a magyar államot – fejtette ki a fideszes politikus, hozzátéve: egy brit vizsgálat is megállapította, hogy az Alstom kenőpénzt fizetett a BKV-nak. Az angol és a magyar ügyészség adatai szerint Medgyessy Péter volt kormányfő cége mintegy 180 millió forintot kapott, amely a legfrissebb hírek szerint részben feleségének bankszámlájára került – mondta Kósa Lajos.
“Magyar miniszterelnök még soha nem került ilyen korrupciós botrányba” – jelentette ki.
Most a magyar ügyészségnek is fel kell vennie a kapcsolatot az angol társszervekkel, hiszen a korrupció felderítése közös érdek – emelte ki Kósa Lajos.
A Magyar Idők keddi számában arról írt, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban. Medgyessy Péter kedden az Indexnek elismerte kapcsolatát az Alstommal, szerinte “a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke”. Szerdán a Magyar Idők az ügyben eljáró magyar nyomozóktól kapott információkra hivatkozva azt közölte: Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki az 597 ezer euró nagy része. Az Alstom ellen Nagy-Britanniában és Magyarországon is nyomozás folyik korrupció gyanúja miatt – emlékeztetett a lap.
(MTI)