Kőszeghy Csanád Ábel a debreceni önkormányzat pénzügyi bizottságának  jobbikos elnöke. Ezúttal a nemzeti párt „Kimondjuk. Megoldjuk.” című választási programjának finanszírozhatóságáról kérdeztük.

A Jobbik programja mindenki számára  támogatható célokat fogalmaz meg. Adódik a kérdés, hogy honnan lenne pénz ezeknek a céloknak az eléréséhez?

A Jobbik egy igazán színvonalas és átfogó programot állított össze, amelyen rengeteg szakember dolgozott. A kérdés persze sok szavazópolgárban megfogalmazódhat, hogy miből finanszíroznánk mindezt.

Első lépésként az olyan, százmilliárdokat felemésztő projekteket azonnal leállítanánk, amelyeknek évtizedek óta semmilyen érzékelhető hatása nincs. Ilyen például az úgynevezett cigányintegráció, aminek „jótékony hatásait” sem a többségi társadalom, sem a cigányság rászoruló tagjai nem érzékelik.

A következő kiváló merítési lehetőség az éves szinten mára 400 milliárd forintot fölemésztő korrupció felszámolása. De fontos hangsúlyozni azt is, hogy a Jobbik az offshore cégekkel kapcsolatban az elmúlt években 21 milliárd forintnyi állami támogatás kifizetéséről tud. Ezeknek a cégeknek az állami támogatását azonnal meg kell szüntetni.

Gátat szabnánk továbbá a százmilliós, szőnyeg alá söpört áfacsalásoknak,  és megszüntetnénk a kormányzati sikerpropagandát, de a kampányfinanszírozási rendszert is megváltoztatnánk. A jelenlegi kampányfinanszírozás csupán a bizniszpártoknak és a szerencselovagoknak kedvez, valamint az ellenzék felszalámizására szolgál, hiszen minden eddiginél több párt indulhat a választáson, ám mindez 5 milliárd forintot húz ki fölöslegesen az állam zsebéből.

Összefoglalva elmondható, hogy ha a pénzpocséklást megállítjuk, és a korrupciót fölszámoljuk, akkor azonnal el tudunk indulni a gazdasági felemelkedés útján.

A kormány szerint már megindultunk a gazdasági felemelkedés útján….

Valóban attól hangos napjainkban a kormánypárti sajtó, hogy Magyarországon példátlan gazdasági bravúr történt, ennek köszönhetően pedig folyamatos a gazdasági növekedés. Van itt minden, ami szükséges egy jó kampányhoz: növekvő GDP, foglalkoztatottság, belső kereslet és fogyasztás, a nagyvállalatok jóvoltából 6000 munkahely stb. „Mindössze” annyi a probléma ezekkel a sikertörténetekkel, hogy a magyar emberek ezekből nem érzékelnek semmit.

A rezsicsökkentés is fontos eszköze a kormányzati propagandának. A Jobbik egyetért a rezsicsökkentés szükségességével?

A szükségességével olyannyira egyetértünk, hogy már a 2010-es választási programunkban is szerepelt a rezsicsökkentés, ennek bárki utánanézhet. A megvalósítás módját illetően azonban már vannak vitáink a kormánnyal.
Mindig is az volt a véleményünk, hogy a magyar közműcégek privatizációjának felté-telei hazaárulással értek fel: az energiacégek elkótyavetyélése során a külföldiek részére garantált profitot biztosított a baloldali kormány. A garantált profitot a külföldi vállalatok részére a magyar embereket sújtó áremelések biztosították. Az előző évtizedekben a magyar emberek rezsiköltsége többszörösére nőtt, a földgáz, az áram, a lakossági víz- és csatornadíjak, valamint a hulladékszállítás költsége is jelentősen megemelkedett.

A Jobbik hogyan képzelte el a rezsicsökkentést 2010-ben?

A nemzeti párt azonnali, 30%-os rezsicsökkentést szeretett volna. Közvetlenül a 2010-es országgyűlés megalakulását követően parlamenti szintre emeltük a privatizáció felülvizsgálatát, és szakmai érvekkel, statisztikai adatokkal bizonyítottuk: a magyar emberek Európa legmagasabb közműdíjait fizetik, amit azonnal csökkenteni szükséges. A csökkentés fedezete is adott volt: meg kell szüntetni a balliberális kormányok által a külföldi vállalatok részére biztosított luxusprofitot, és az így elérhető árcsökkentés a magyar emberek rezsiszámláinak jelentős mérsékléséhez vezet.

A rezsicsökkentés megkezdésére azonban több mint három évig várni kellett, mivel a kormány a rezsicsökkentést politikai haszonszerzésből a kampány közeledtének időszakára tartogatta. A fideszes rezsicsökkentési program átgondolatlan és szakmailag kidolgozatlan, ezért – bár a lakosság terheit átmenetileg valóban mérsékelte – gazdaságilag önpusztító, fenntarthatatlan módon valósult meg.

A Jobbik a fenntartható, környezetbarát módon megvalósuló rezsicsökkentés érdekében szükséges intézkedésekről részletes szakmai programot dolgozott ki. A rezsicsökkentést kiterjesztjük a tűzifára (az áfa 5%-ra csökkentésével), az üzemanyagokra (a jövedéki adó csökkentésével) sőt az internetre is, az árképzési gyakorlat újraszabályozásával.

Bogdán Szabolcs – szebbjovo.hu