Koszovó elismerése Szlovákiában nem időszerű, jelentette ki Mikulás Dzurinda Belgrádban, ahol a Milosevics-rezsim bukásának huszadik évfordulóján Mirko Cvetkovics kormányfővel, Borisz Tadics elnökkel és Vuk Jeremics külügyminiszterrel is tárgyalt.

Dzurinda hangsúlyozta: Pozsony nagyra becsüli az ENSZ Közgyűlésének kompromisszumos határozatát Koszovóról, ami Szerbia és az EU megállapodása alapján született meg, s jó alapot nyújt Belgrád és Pristina viszonyának rendezéséhez.

Ebbe a párbeszédbe Pozsony mint a visegrádi négyek elnöklő országa szívesen kapcsolódna be közvetítőként, jelentette ki Dzurinda. A szlovák diplomácia vezetője arról biztosította Szerbiát, hogy Szlovákia álláspontja Koszovó el nem ismeréséről változatlan.

Iveta Radicová kormányfő nemrég tett kijelentését, hogy Szlovákia a jövőben elsimerheti Koszóvó függetlenségét, Dzurinda azzal magyarázta, hogy a miniszterelnök szavait kiszakították szövegösszefüggéséből, és rosszul értelmezték. „Szlovákia álláspontja természetesen nem változik“ – szögezte le.

Felvidék Ma