A Jobbik szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) nagyon szokatlan eljárást folytat Kovács Béla EP-képviselő ügyében.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján felvetette: ha igazak lennének a vádak, akkor hogyan lehetséges, hogy “egy nagyon komoly kém”, Kovács Béla még hosszú hónapokig diplomata-útlevéllel utazhat a világban. Hozzátette: ha bebizonyosodna, hogy valóban kém, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatal alkalmatlansága is kiderülne,hiszen ez esetben nem nyilvános feljelentést kellene tenniük, hanem operatív feladatként megszervezni a lebuktatását és elfogását, és akkor nem is lenne mentelmi joga.

A Jobbik szerint ha nem igazak a vádak, akkor egyértelművé válik, hogy az AH-t és az ügyészséget a Fidesz politikai célok alapján irányítja.

A szóvivő az ügy mögött politikai botránykeltést gyanít, amit azzal indokolt, hogy a Jobbik az országgyűlési választáson 20 százalék feletti eredményt ért el, a közvélemény-kutatások szerint pedig már a második erő, ezért potenciális váltópártszerepét igyekeznek aljas eszközökkel megfékezni.

Jelezte: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülésén több kérdést is fel akar tenni az AH-nak. Egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a indult-e belő vizsgálat, hivatalból tettek-e feljelentést minősített adattal való visszaélés miatt. Szavai szerint ez az ügyet nyilvánosságra hozó Magyar Nemzetet is érinteni fogja.

Mirkóczki Ádám arra is választ vár, hogy az AH munkatársai milyen nyomozati cselekményeket folytattak, volt-e titkos információszerzés, megfigyelés, lehallgatás, és ha igen, milyen paragrafus alapján, volt-e rá bírósági, miniszteri engedély. Felvetné azt is az ülésen, hogy más jobbikosokat is figyeltek-e.

Kitért arra, hogy a párthoz nem köthető titkosszolgálati szakértők, Gálszécsy András és Földi László is viccnek tartotta az ügyet, és álláspontjuk szerint sehol a világban nem járt el így titkosszolgálat.

Mirkóczki Ádám kifogásolta, hogy a Fidesz a választás előtt sok ügyben – köztük a Portik-Laborc- és a Simon-ügyben – is nemzetbiztonsági kockázatról beszélt, minden nap “farkast kiáltott”, de az már nem zavarja, hogy újra az MSZP vezeti a nemzetbiztonsági bizottságot, a párt szakértője pedig az a Tóth Károly, aki gyanúsított volt az UD-ügyben.

A szóvivő bírálta, hogy a kormánypárt nem támogatta a többes állampolgárságról szóló nyilatkozatot, az ügynöklisták nyilvánosságát és a külföldről támogatott pártok, civil szervezetek átvilágítását. Megjegyezte: a Jobbiknak pedig meggyőződése, hogy “mind a Fidesz, mind az MSZP sorai tele vannak amerikai, izraeli ügynökökkel”.

A politikus az MTI kérdésére azt is megerősítette: nem indulhat lengyel testvérpártjuk, a Ruch Narodowy EP-listáján, mert lengyel lakcím hiányában két jelöltet – őt és egy litvánt – törölt az ottani választási bizottság. A kölcsönös jelöltindítás egyébként is szimbolikus volt, a barátság kifejezése, nem befutóhelyeket ajánlottak egymásnak tette hozzá.

(MTI)