Kovászna helyi tanácsa is napirendre tűzi azt a Székely Nemzeti Tanács által javasolt határozattervezetet, melyben kérik a Székelyföld nevű, autonóm státussal bíró régió megalakítását.

Az autonómiapárti határozatban kérik továbbá a kisebbségi jogok biztosítására vonatkozó nemzetközi vállalások betartását, illetve azt, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség részaránya meghaladja a tíz százalékot, annak nyelve is legyen hivatalos. Ha a kovásznai tanács elfogadja a határozatot, azt közlik a prefektúrával, elküldik az EU Régiók Bizottságának, az Eu­rópa Tanács parlamenti gyű­lésének, az ENSZ Emberjogi Tanácsának.

Thiesz János pol­gármester elmondta, a tervezet elkészítésekor odafigyeltek a jogi procedúra betartására, így azt kifüggesztették a városházán, bárki hozzászólhat. A tervezetet mind a tizenegy RMDSZ-es városatya aláírta, a tervek szerint az októberi ülésen szavaznak róla.

Szé­kelyföldön eddig 33 önkormányzat fogadott el hasonló határozatot. Három­széken Sepsiszent­györgy, Ba­rót és Kézdi­vásárhely mellett Vargyason, Uzonban, Kökös­ben és Kommandón mondtak igent a határozatra – tudtuk meg Gazda Zol­tántól, a Sepsiszéki Székely Tanács elnökétől.