A szakembert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében. A Moody’s listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is “Ba1”, stabil kilátással.
Lentner Csaba hangsúlyozta: a magyar gazdasági növekedés tartós, az államadósság folyamatosan csökken, így nem véletlen, hogy Magyarország kilátásait mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő pozitív tartományban tartja.
A műsorban téma volt a görög adósságválság is, amelyről a közgazdász azt mondta: a görögök – az éjszakai parlamenti döntéssel – újabb ígéretet tettek a hitelezőiknek. Szerinte azonban e mögött időhúzás állhat, az elfogadott megszorító csomagot “fizikai képtelenség” betartani.
“A görög dráma évekig fog még folytatódni” – vélekedett Lentner Csaba, aki azonban úgy látja, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is mindent elnéz majd Görögországnak, hogy az bennmaradjon a monetáris zónában, és az EU déli bástyájaként stabil geopolitikai szerepet töltsön be a térségben.
(MTI)