Állítólag tényleg bezárják a debreceni menekülttábort, megjelennek hamarosan a főpályaudvar látványtervei, magyarázat is van a 4-es főút föld alá süllyesztésére, a tervek között szerepel a Petőfi tér felvirágoztatása – derült ki a Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlésének mai ülésén. Ja, és Varga Zoltán ismét megcsillogtatta fényes elméjét.

Fotó: debrecen.hu

Fotó: debrecen.hu

Az üzletek éjszakai nyitva tartásával és a lakosság nyugalmának biztosításával kapcsolatos, helyi szabályokról szóló önkormányzati rendelet módosítását üdvözölte a Jobbik debreceni frakciója. Kőszeghy Csanád Ábel hozzászólásában így fogalmazott: úgy véljük, hogy a Sámsoni úton és környékén való éjszakai randalírozások és lakossági panaszok miatt született meg ez az előterjesztés. Majd megragadva az alkalmat hozzátette: több forrásból úgy értesültünk, hogy hamarosan be fogják zárni a menekülttábort, ám szeretném, ha a polgármester úr kifejtené, hogy milyen információi vannak ennek a lépésnek az időpontjáról.

Papp László így reagált: „Meg tudom erősíteni, hogy a tábor bezárása a közeljövőben megtörténik.” A polgármester arról is beszélt, hogy folyamatos a kommunikáció a városvezetés és a kormányzat között, majd Lázár János szavait idézte, melyek szerint már rendelkezésre állnak azok a feltételek, hogy a bezárás megtörténhessen. Ám hozzátette azt is, a döntés természetesen a kormány kezében van, ő maga nem nyilatkozhat hivatalosan a kormányzati döntés nyilvánosságra hozása előtt.

A város közterületeinek rendjével, használatával és hasznosításával kapcsolatos helyi előírásokról szóló önkormányzati rendelet kapcsán kisebb bohózat alakult ki az ülésteremben. A Jobbik az előterjesztés támogatásáról biztosította a városvezetést, és Ágoston Tibor örömét fejezte ki, hogy a hajléktalanok számára kijelöljenek egy belvároson kívüli területet, ám Varga Zoltán DK-s képviselő szokásos formáját hozva kikelt magából. Varga ugyanis párhuzamot talált a menekültek és a hajléktalanok között, szerinte ez a lépés „kirekesztő és kitaszító”. Mondandóját tovább fűzte áttérve immár a menekültválságra: „Végvári hősből légvári szemfényvesztő lett Orbán Viktorból” – majd a kormány menekültválsággal kapcsolatos intézkedéseit bírálta. Papp László polgármester a helyükre tette a dolgokat, majd Ágoston Tibor kért szót.

„Varga Zoltánnak a fejében kellene lebontania a korlátokat” – mondta el a jobbikos városatya, majd visszatérve az előterjesztés tárgyához így folytatta: magam is többször kértem, hogy a hajléktalanok ne tartózkodhassanak életvitelszerűen iskolák, óvodák közvetlen közelében, hiszen szemetet hagynak maguk után, és félelmet keltenek a gyermekekben, szülőkben. A DK-s viszont így reagált: „Isten mentsen meg minket a Jobbik rendjétől.” Ezt követően ismét a menekültválsággal kapcsolatban alakult ki vita Varga és Papp László polgármester között, majd kiderült az is: a város mintegy egymillió forintot költött arra, hogy a migránsokat a vasútállomástól a befogadó állomáshoz szállítsák. Végül a testület támogatta az előterjesztést.

Az egyes intézményvezetők illetményeinek megemelésével kapcsolatban Ágoston Tibor szintén szót kért. Elmondta: tudjuk, hogy a szociális ágazatban szégyenletesen kevés pénzt keresnek a dolgozók, ám mi azt szeretnénk elérni, hogy ne csupán az intézményvezetők juttatásait növeljék, hanem a dajkákét, szociális munkásokét, és egyéb dolgozók bérét is.

Az Intermodális Közösségi Közlekedési Központról való tájékoztatás előtt Papp László a vita elébe ment, és utalt egyebek mellett a Jobbik azon sajtótájékoztatójára is, ahol a nemzeti ellenzék több lakossági tájékoztatást kért. A polgármester arról is beszélt, hogy figyelik a kritikákat, és a végleges terveket októberben szeretnék bemutatni. A 4-es főút és a pályaudvar föld alá süllyesztésével kapcsolatban azt a magyarázatot adta, hogy így tehermentesítik a Nagyállomás előtti teret, ahol jelenleg naponta mintegy 1151 autóbusz fordul meg. Kitért arra is, hogy a bíráló szakemberek hosszas egyeztetés után jutottak erre a megoldásra, amely egyébként azért is előnyös, mert „úgy épül majd meg a főpályaudvar, hogy a városrészen élők szinte semmit sem vesznek majd ebből észre”. Az is elhangzott, hogy a tervek szerint Petőfi teret felvirágoztatják, zöld területekkel teszik majd vonzóbbá és élhetőbbé, illetve szó volt egy 360 férőhelyes parkolóház megépítéséről is.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője megköszönte a minden eddiginél részletesebb tájékoztatást, ám sérelmezte, hogy látványtervek eddig alig, és csak nagyon kis felbontásban kerültek nyilvánosságra, illetőleg a lakosságot és a helyi szakembereket teljesen kizárták ennek az óriási beruházásnak a megtervezéséből. Papp László válaszában elmondta, nem ő maga, hanem a szakma döntött a nyertes pályaműről, majd megkérte a főépítészt, hogy tájékoztassa a képviselőket az aktualitásokról.

szebbjovo.hu