A gép- és berendezés beruházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.
Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított volumenindex a beruházások 1,1 százalékos csökkenését jelzi.
A feldolgozóiparban gyakorlatilag stagnáltak a beruházások, mindössze 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, amikor viszont 20,8 százalékos, a múlt év egészét tekintve pedig 12,7 százalékos emelkedést ért el. A beruházások egyharmadát adó feldolgozóiparon belül nagyobb növekedést csak a vegyiparban, valamint a gépek és gépi berendezések gyártása terén mért a KSH.
A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás és a raktározás beruházásainak volumene 8,3 százalékkal alacsonyabb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva, aminek oka a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztéseinek, illetve a járműparkok korszerűsítéseinek jelentős visszaesése volt – közölte a KSH.
A nemzetgazdasági ágak többségében csökkentek a beruházások éves összehasonlításban, állapította meg jelentésében a statisztikai hivatal.
Az építőipari beruházások szintén 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, amikor viszontkimagasló, 45,3 százalékos növekedést értek el, és a tavalyi év egészében is 27,6 százalékos emelkedést mutattak.
A mezőgazdasági erdészeti és halászati ágazatban 7,9 százalékkal maradtak el a beruházások az egy évvel korábbiaktól azt követően, hogy tavaly 16,8 százalékkal emelkedtek.
Az idegenforgalom, vendéglátás területén 7,6 százalékkal maradtak el a beruházások a tavaly egész évi 13,4 százalékos emelkedés után.
A legnagyobb visszaesését a pénzügyi, biztosítási szektor szenvedte el 31,4 százalékkal, ahol negyedik negyedéve tart a hanyatlás. A közigazgatásban 20,0, az oktatásban 26,3, az egészségügyben 29,0 százalékkal estek vissza a beruházások.
A beruházások érdemi növekedését csak a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás (28,1 százalék) és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (14,5 százalék) területén regisztrálta a KSH.
(MTI)