Az egyes rendészeti törvényekről szóló salátatörvényről tartott sajtótájékoztatót Volner János, a Jobbik Rendvédelmi kabinetjének vezetője és Morvai Krisztina, az EP Szabadságjogi, igazságügyi és rendészeti bizottságának tagja. Volner János kijelentette: a kormány a beterjesztett törvényjavaslat szerint terrorelhárító központ néven magánhadsereget kíván felállítani, melyről egyelőre még a parlamenti képviselők sem tudnak semmit. Vajon hány főből fog állni, ebből mennyi fog a külső illetve mennyi a belső ellenségre koncentrálni? Az erre irányuló képviselői kérdésekre pedig választ nem kapnak.

Rendkívüli problémát és az állományon belüli feszültséget jelenthet a terrorelhárító központ rendőreinek kiemelt pótléka. Amíg ugyanis egy rendőrjárőr 40-50 százalékos pótlékra számíthat, addig ebben az állományban 150-450 százalék közötti pótlékkal számolhatnak. Ez azt jelenti, hogy a legjobban teljesítő közrendőrnél is legalább négyszer jobban fog keresni a terrorelhárító központ állományának legrosszabbul fizetett tagja is.

Amennyiben a kétharmados gőzhenger változatlan formában fogadja el a javaslatot, úgy bebizonyosodik, hogy semmi nem változott: 2006 őszéhez hasonlóan a kormányzat ráteszi a kezét a rendőrségre, a kézi vezérlés pedig ismét tapasztalható lesz.

Volner János külön kiemelte: a javaslat értelében külföldi rendvédelmi erők korlátozás nélkül tevékenykedhetnek Magyarországon. Ami azonban – törvényi korlátozás hiányában – nem fog kimerülni a Balaton melletti külföldi turistákkal vagy határon átnyúló bűnszövetkezetekkel kapcsolatos rendészeti lépésekre. A törvényjavaslat szerint ugyanis a kormány elleni engedetlenségek vagy a Pintér Sándor által előrejelzett éhséglázadások során is bevethetők külföldi rendőri erők a magyarországi tömegoszlatás során.

A sajtótájékoztatón részt vevő Morvai Krisztina egy felhívással kezdte: tiltakozást kezdeményez a “csengőfrász” megismétlődése ellen. A benyújtott törvényjavaslat ugyanis olyan, jogállamban elfogadhatatlan kitételeket tartalmaz, amely alapján szinte bárkinél titkos házkutatást tarthatnak, telefonját lehallgathatják, levelezését figyelemmel kísérhetik.

Bevezeti a javaslat a “terrorcselekménnyel összefüggésbe hozható személy” fogalmát is, mely példátlan módon olyan széles jogkört biztosít a kormányzatnak, hogy bírói engedély nélkül végeztethessen magánhadseregével titkosszolgálati tevékenységet. A bizonytalan megfogalmazás miatt azonban szinte bárki besorolható ebbe a kategóriába. Morvai Krisztina példaként említette: lopással összefüggésbe hozható személy az is, aki ellopta a kabátot, az is, akinek ellopták a kabátját, de akár az is, akinek az üzletében megvásárolta a károsult a kabátját.

A bizonytalan megfogalmazás és a magánhadsereg korlátlan lehetőségei összességében nagyobb hatalmat biztosítanak a kormányzatnak, mint a rossz emlékű Gyurcsány-Draskovics-Bajnai korszakban.

barikad.hu