Ismételten telt ház fogadta a „Jobbik út” aktuális állomásán a meghívott vendégeket. A hajdúnánási lakossági fórumon Nagytiszteletű Mohácsi László református lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, advent harmadik vasárnapján. Köszöntőjében megemlékezett Hajdúnánás történelméről, külön kiemelve a város legnagyobb szülöttének – a nemrég elhunyt – Dr. Hegedűs Lóránt püspöknek életútját és eszmei hagyatékát. Simonyi Ferenc előadóművész közreműködésével a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd Erdei József szavalt el egy Ady-verset.

A rendezvény első szónoka Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő volt, aki a 2014. évi választáson a térség országgyűlési képviselőjeként indul harcba a mandátumért. Kulcsár Gergely emlékeztetett a Fidesz 2010. évi kampányának egyetlen betartott ígéretére, ami a „csak a Fidesz” szlogen volt. Kifejtette, hogy a kormánypárt valamennyi kulcspozícióba bebetonozta az embereit, a médiahatóságtól a járási kormányhivatalokon át egészen a köztársasági elnöki posztig.

Emlékeztetett a be nem tartott ígéretekre is, melyek a „betartottaknál” lényegesen hosszabb listára fértek volna fel. Kiemelte az elszámoltatás elmaradását. Megemlítette Balsai István munkáját, aki a róla elhíresült jelentésben foglalta össze a 2006. évi rendőrterror eseményeit, leszögezve, hogy mind a rendőri vezetők, mind az MSZP politikusai – élükön Gyurcsánnyal – súlyos bűncselekményeket követtek el, viszont a számonkérés elmaradt.

Megemlékezett egy másik nagy „elszámoltatóról” Papcsák Ferencről is. Papcsák elszámoltatási munkáját mi sem fejezi ki jobban, mint az, hogy egy kiszivárgott magnófelvételen arról panaszkodik alpolgármesterének egy Fidesz-közeli nagyvállalkozó, hogy Papcsák és köre 20 százalékot nyúl le a vállalkozói díjakból. De mi történt ott Zuglóban? Csak az, hogy Papcsák és stábja alkalmazta a „debreceni modellt”, s az ügy pikantériája, hogy Papcsák főbb segítői debreceni kötődésűek. A fideszes politikus főbb szekértolói, az önkormányzati vagyon átjátszásának „szakértői” Mazsu János debreceni fidezses önkormányzati képviselő családtagjai. A díszes kompánia tagjai Mazsu János fia, lánya és veje.

Hegedűs Lórántné Kovács Enikő országgyűlési képviselő beszédét egy találós kérdéssel kezdte. Melyik városban él – Budapestet leszámítva – a legtöbb magyar? (A helyes válasz: London. A szerk…) Utalva ezzel arra, hogy az elmúlt években 500 ezer magyar vállalt munkát külföldön, de képviselő asszony azt is elmondta, hogy a demográfiai helyzetet tovább rontja az a tény, hogy a család szétszakadását megakadályozandó, legalább ennyi ember érintett az ügyben, akik már vagy kint élnek, vagy tervezik, hogy a munkát vállaló után költözzenek.

Beszédében kitért az elévülés, mint jogi fogalom abszurditására. Ígéretet tett arra, hogy a Jobbik választási győzelme esetén valamennyi ügyet feltárja azokban az esetekben, ahol az ügyészség a nyomozást megakadályozta elévülésre hivatkozva. Példaként hozta fel a sukorói telekpanamát, melynek kiindulási alapját az adta, hogy Ronald S. Lauder (a zsidó világkongresszus elnöke. A szerk…) strómanja, bizonyos Joav Blum, csalárd módon szerzett meg Cegléd környéki gyümölcsösöket, majd próbálta azt Velencei-tavi vízparti ingatlanra (stratégiai területre) cserélni. Jelenleg 100 milliárd forintra perli a magyar államot elmaradt haszon címen. Joav Blum 70 hektár ceglédi termőfölddel rendelkezik (azt is törvénytelenül szerezte), melynek cseréjével megszerzett területen létrehozandó kaszinóvárostól remélte a hivatkozott horribilis összeget bezsebelni…

Nagytiszteletű Hegedűs Lóránt, mint vendég szólt a közönséghez. Megemlékezett az ellene indított hisztéria kampányról. Elmondta, hogy a nagy vihart kiváltó Horthy-szobor avatása nem más volt, mint egy évek óta meglévő gipszszobor bronzba öntése. Kitért arra, hogy az avató ünnepségen Gyöngyösi Márton magánemberként vett részt, őt mégis egyházi ingatlan szabálytalan használata miatt éri támadás egyházi feljebbvalójától, Szabó István püspöktől. Attól a Szabó István püspöktől, aki a KDNP kongresszusán előszót mondott, ahol megjelent a KDNP tagsága mellett a Fidesz számos prominense is, élen Orbán Viktorral.

Nagytiszteletű Úr kitért arra, hogy hiába folytatják a hadjáratot ellene – melyet már édesapjával szemben is elindítottak, – a palástját csak a holttestéről lehet lehúzni.

A lakosság által feltett kérdések főleg a közbiztonságra vonatkoztak, külön kiemelve az idősebb korosztály védtelenségét, valamint a tomboló cigánybűnözés felszámolásának sürgősségét.

A rendezvényt Erdei József szavalata, majd a Székely himnusz éneklése zárta.

Nagy Zoltán
Kampányfőnök, Hajdú-Bihar megye 6. számú választókörzet