Beszélgetés Kulcsár Gergely országgyűlési képviselővel közbiztonságról, elszámoltatásról, munkahelyteremtésről, megélhetésről.

Képviselő úr! Hivatalosan is elindult a kampány, milyenek az eddigi tapasztalatai?

Ami az emberek érdeklődését illeti, alapvetően pozitívak a tapasztalatok. Rekordgyorsasággal sikerült összegyűjtenünk az induláshoz szükséges aláírásokat, méghozzá a választópolgárok zaklatása nélkül. Viszont azt eddig is tudtuk, hogy az új választási rendszernek számos hibája van. Az elméleti kifogásainkat már a Hajdúsági Szebb Jövő korábbi számaiban is megírtuk. A rendszer gyakorlati alkalmazása is bebizonyította, hogy nekünk volt igazunk.

Konkrétan mi a kifogása az új választási rendszerrel kapcsolatban?

Amit korábban is mondtunk, hogy túl alacsony az 500 darabos ajánlási limit, így a társadalmi támogatottság minimális szintjét sem képviselő szervezetek is elindulhatnak. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy a sok eddig ismeretlen párt mit akar elérni az országgyűlési választáson, és az is, hogy valóban kinek az érdekét képviseli, kinek a támogatásával indul.

Van olyan parlamenti párt is – a Lehet Más a Politika pártra gondolok –, amely állítólag pénzért gyűjtetett ajánlásokat.

Nem lep meg! Az LMP-nek – Budapestet leszámítva – nincs se tagsága, se szervezete. Éppen a saját példájukon bizonyították, hogy beleillenek az elmúlt 24 év Fidesz–MSZP tengelyébe. 2010-ben sok szavazót sikerült becsapniuk, bejutottak a parlamentbe, aztán kiderült róluk, hogy Richard Fields személyében egy amerikai milliomos pénzeli őket. Mára pedig a tagságuk egyik fele ott van a magukat baloldalinak valló Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány féle tömörülésben, míg a másik felének annyi támogatottsága sincs, hogy becsületes módon összeszedje az ajánlásokat.

A Fidesz „magyar csapata” viszont gyűjti az aláírásokat ezerszám…

Igen, mert ezzel akar egy hamis üzenetet küldeni a választók felé. Azt akarja sugallni, hogy mivel ők gyűjtötték a legtöbb ajánlást, eleve lefutott a választás, holott ez messzemenően nem így van. Egyébként éppen Kósa Lajos állította azt a választási törvény módosításakor, hogy azért lesz jó ez a választási rendszer, mert a választókat nem zaklatják majd a kopogtatócédulákért. Ezzel szemben a fideszes aktivisták az otthonaikban zaklatják az embereket, és volt arra is precedens Balmazújvároson, hogy az ajánlását megtagadót megfenyegették!

Ön már tavaly is tucatnyi lakossági fórumot tartott a választókerületben, és többször kiadta a Hajdúsági Szebb Jövő című újságot, míg a Fidesznek és az MSZP-nek mindössze egyetlen szórólapra tellett.

Pénzhegyek ide, oligarchatámogatás oda, hitelesség, választási program és mondanivaló hiányában nehéz újságot kiadni. Lakossági fórumokat különösen nehéz úgy tartani, hogy ott olyan kérdéseket tehetnek fel, amelyekre nem lehet a szokásos beszédpaneleket elsütni. Hadd emlékeztessek mindenkit Kósa Lajos esetére, amikor egy előre nem egyeztetett kérdéssel kapcsolatban kiugrott a kamera látóteréből, és ráförmedve a riporterre azt kérdezte, hogy nem tudna olyat kérdezni, amire pozitív választ lehetne adni.
Arról nem beszélve, hogy a választókörzeti fideszes települések önkormányzatainak „független” lapjaiban ömlik a rákosista időket idéző propaganda a csodálatos főterekről, a zseniális polgármesterekről, de arról mélyen hallgatnak, hogy a főterektől néhány sarokra üresen álló házak roskadoznak, mert a településről menekülnek a fiatalok munkahely és megélhetés hiányában.

Ön a munkahelyteremtés fontosságát minden lakossági fórumán kiemelt témaként kezeli.

Igen, mert hiszem és vallom, hogy a tisztességes munka mindennek az alapja! A Jobbik munkahelyteremtéssel kapcsolatos elképzeléseit a választási programunkban külön fejezetben, a „Hét vezér terv” néven foglaltuk össze.

A választókörzetre vonatkoztatva, mik a konkrét elképzelései?

Ezen vidék fejlődésének motorja mindig is a mezőgazdaság és a ráépített élelmiszeripari ágazatok voltak. A Jobbik ezt akarja visszaállítani. Ennek érdekében megregulázzuk a külföldi áruházláncokat, hogy nem forgalmazhatnak többé olyan külföldi élelmiszeripari szemetet, melyeknek a legegészségesebb része a csomagolóanyag. Ezzel párhuzamosan felszámoljuk a nagybirtokrendszert, a helyébe lépő kis és közepes méretű, több alkalmazottat foglalkoztató, több hozzáadott értékű munkát biztosító családi gazdaságokat támogatjuk. Ennek érdekében létrehozunk egy olyan magyar bankot, mely kedvezményes hiteleket nyújt mind a gazdáknak, mind az élelmiszeripari vállalkozások beindításához és azok fejlesztéséhez.
Kiemelt területnek tekintjük a cukorgyártás, a dohányipar, a konzervipar és a tejipar újraindítását, aminek érdekében újra le kell ülnünk az EU-val, hogy a korábbi kormányok által elfogadott megalázó kvóta mennyiségeket módosítsuk. Ez lesz egy igazi gazdasági szabadságharc, nem az, amit a kormány hirdet…

Adódik a kérdés, EU vagy nem EU?

Ezt a kérdést sem én, sem a Jobbik nem döntheti el. Azt mondjuk, hozzák nyilvánosságra a csatlakozásunk óta eltelt 10 év mérlegét, és a rendelkezésünkre álló adatok alapján népszavazás döntsön a kérdésről. Tény, az EU rendkívül beszűkíti a mozgásterünket.

Ön több lakossági fórumán felajánlotta legfőbb riválisának, Tiba Istvánnak, hogy legyen Önök között egy kétszemélyes vita.

Igen, de nem feltétlenül vitát szeretnék, hanem párbeszédet, ahol szemtől szemben elmondhatnánk mind a ketten a politikai programunkat, ismertetnénk az elképzeléseinket. Az nem jó, hogy a mandátum sorsát az dönti el, kinek van nagyobb médiafelülete. Véleményem szerint Hajdúböszörmény és környéke is jobbat érdemel, és a választók tisztánlátását nagyban segítené egy ilyen vita.

Az MSZP jelöltjével is leülne vitára?

Ha a választók ezt igénylik, bárkivel. Azzal viszont mindenkinek tisztában kell lenni, hogy az „összefogottak” messze leszakadva, csak a harmadik helyen állnak a választókerületben, reálisan nézve nincs esélyük a mandátum megszerzésére. Aki igazi változást akar, az a Jobbikra szavaz.

Mi a véleménye a legfőbb riválisa, Tiba István által vezetett balmazújvárosi önkormányzatot körüllengő korrupciós ügyekről?

Egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy a rendőrség vizsgálatot folytat hivatali visszaélés és vesztegetés alapos gyanújával. Az viszont sokat sejtet, és a rendőröknek igen erős bizonyítékaik lehetnek, ha a jelenlegi kétharmados politikai felállásban ilyen egyértelműen felléptek egy fideszes önkormányzatnál.

Ön szerint előfordulhat az, hogy Tiba Istvánnak, mint Balmazújváros polgármesterének nem volt tudomása az ügyről?

Ezt nem az én tisztem eldönteni. Ha nem tudott róla, az a polgármesteri alkalmasságát kérdőjelezi meg. Ha tudott róla, akkor viszont viselnie kell annak minden felelősségét.

Ha megnyeri a választókörzet képviselői mandátumát, mit tekint elsődleges feladatainak?

A munkahelyteremtő beruházások támogatását, a közrend védelmét, tisztességes megélhetés biztosítását és az emberhez méltó, korszerű egészségügyi ellátás biztosítását mindenki számára.

Deczki Anna – szebbjovo.hu