Június közepén Józsán tartott lakossági fórumot a Jobbik. A rendezvény előadói Kulcsár Gergely és Volner János, a nemzeti ellenzék országgyűlési képviselői voltak. Az eseményre látogatók számos kérdéssel kapcsolatban hallgathatták meg a párt véleményét; olyan helyi és országos problémák is terítékre kerültek, mint például a józsai részönkormányzat akadozó működése, vagy a napjainkban gyakran hangoztatott menekültügyi intézkedések.

DSC_4449
A lakossági fórumot Kulcsár Gergely nyitotta meg, majd felvázolta térségünkkel kapcsolatos elképzeléseit. Megosztotta a hallgatósággal azon tapasztalatait, melyek szerint a 13 ezres lélekszámú, de közigazgatásilag Debrecenhez csatolt Józsa település teljes mértékben kiszolgáltatottá vált a megyeszékhely közgyűlésének, hiába rendelkezik önálló részönkormányzattal. Ennek az anomáliának orvoslása érdekében felvetette, hogy időszerű lenne társadalmi vitát kezdeményezni a józsai polgárokkal, akár arról is, hogy Józsa ismét szuverén településsé váljon, hiszen véleménye szerint nem szabad engedni, hogy a helyi polgárok az integráció miatt hátrányokat szenvedjenek.  Azt természetesen nem állította, hogy Józsának mindenképpen előnyös lenne, ha közigazgatásilag elszakadna a cívisvárostól, de meggyőződése szerint a helyi lakosság bevonásával lefolytatott társadalmi vitát érdemes lenne napirendre tűzni.

Kulcsár emlékeztette a fórumra látogatókat arra a be nem tartott fideszes ígéretre is, hogy a 35-ös számú főutat négysávosra bővítik a közlekedés évtizedes problémáinak megoldására. Megerősítette, hogy az ügyet a továbbiakban is képviselni fogja, hiszen a Jobbik nem feledkezik meg a választópolgárokról azután sem, miután a képviselők mandátumot szereznek az országgyűlésben vagy a helyi önkormányzatoknál.

A jobbikos politikus ezt követően felhívta a józsaiak figyelmét a helyi kulturális kincsek (többek között a közeli Árpád-kori templom) védelmének fontosságára. Végül pedig a debreceni menekülttáborral kapcsolatos álláspontját taglalta, hiszen napjainkban ez az intézmény okozza a legtöbb problémát a megyeszékhelyen. Kulcsár véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánypártok milliárdokat költenek az adófizetők forintjaiból a nemzeti konzultációra, illetve a nevetségesen primitív plakátkampányra, miközben érdemi intézkedések nem történnek.

Elmondta, hogy a Jobbik a látszatmegoldások helyett zárttá tenné ezeket a táborokat, valamint visszaállítaná az önálló határőrséget is. Kulcsár megkérdőjelezte a Fidesz-KDNP eltökéltségét abban az esetben, ha az Unió részéről ismét támadások kereszttüzébe kerülne Magyarország, hiszen már a múltban is akadt rá példa, hogy a kormánypártok ilyen szituációkban meghátráltak, ezt pedig véleménye szerint a magyar emberek érdekében semmiképp nem lehet megtenni egy ilyen nagy horderejű kérdés kapcsán.
Ezt követően Volner János országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke vette át a szót. A menekültproblémával kapcsolatban elmondta, ő is úgy véli, ezt a kérdést már a határoknál meg kell oldani.

Felhívta a közönség figyelmét arra az értékrendbeli különbségre is a kormánypártok és a Jobbik között, mely szerint a Fidesz-KDNP koalíció megelégszik a plakátokkal, és a bevándorlás körüli közfelháborodást is belpolitikai célokra használja, míg a Jobbik már a kezdetektől fogva a tettekben megnyilvánuló politizálás mellett foglalt állást.

Volner aztán példák segítségével kifejtette, a Fidesz csak saját hatalmának centralizációja érdekében hajlandó konfliktusokat vállalni az Európai Unióval szemben (többek között a Médiatanács paritást nélkülöző bevezetése), erre azonban az emberek képviselete érdekében nem vállalkozik. Az alelnök kitért arra is, hogy a Jobbik vezető politikusai mindig a hatalommal szemben kell, hogy helytálljanak, míg a Fidesz prominensei sokkal inkább az anyagi haszon reményében kezdtek bele a politizálásba.

Elmondta, hogy a kormány komplett gazdasági ágazatokat sajátít ki saját hűbéri rendszerének kiépítése érdekében (például a nemzeti dohányboltok esetében), az ilyen intézkedéseknek pedig a kétharmados többségével teremti meg a törvényi hátteret, így feljelentést sem lehet tenni a visszaélések ellen, tehát voltaképpen maffiamódszerekkel rombolja le az országot az adófizetők pénzéből. A Jobbik ezt a rendszert kívánja felszámolni, ezért érik egyre hevesebb támadások. Volner úgy vélte, hogy az elszámoltatásra 25 éve azért nem kerülhetett sor, mert az időszak kormányai egymással kollaborálva tussolták el egymás bűneit, miközben milliárdos vagyonra tettek szert. Véleménye szerint ennek köszönhető, hogy a magyar gazdaság versenyképtelenné vált.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormányzat azzal az elgondolással kívánja megoldani a gazdasági problémákat, hogy a magyar munkaerőt minél olcsóbbá kívánja tenni, ezzel szemben a Jobbik a „kiművelt emberfők sokaságában látja a nemzetgazdaság jövőjét”. Gondolatai zárása képpen rámutatott, a kormánypárti hon- és városatyák egyetlen dolga, hogy kérdések és saját vélemény nélkül az utasításban kiadottak szerint nyomják meg a szavazógombokat, míg a jobbikosok képviselnek, a szó valódi értelmében.

Tallérossy Zebulon  – szebbjovo.hu