Válasz Muraközi István, a berettyóújfalui börtönkórházzal kapcsolatos nyílt levelére (Berettyóújfalu polgármesterének levelét cikkünk végén közöljük. A szerk.)

Tisztelt Polgármester Úr!

Örömömre szolgál, hogy válaszolhatok Önnek, hiszen így ismét kifejthetem álláspontomat a tervezett börtönkórházzal kapcsolatban. Először is köszönettel tartozom azért, mert kulturált módon, mindenféle sárdobálástól mentesen fogalmazta meg gondolatait és öntötte formába! Ugyan ez lenne a természetes, de a mai belpolitikai viszonyok közepette ez üde színfolt és bízom benne, hogy mi, itt a bihari végeken politikai hovatartozástól függetlenül tartjuk magunkat ehhez a stílushoz, és nem megyünk bele semmiféle személyeskedésbe, mocskolódásba!

Már az elején szeretném leszögezni, hogy továbbra sem győztek meg az érvei, és határozott álláspontom az, hogy a bihari embereknek nem érdeke az, hogy megépüljön a rabkórház a Gróf Tisza István Kórház szomszédságában!

Ön a levelében sok mindent összemos és keveri a szezont a fazonnal. Egy börtön létesítése a lakott területen kívül teljes más tészta, mint az önök tervei. Ózddal példálózik, viszont azt „elfelejtette” megemlíteni, hogy ott nem voltak restek megkérdezni a lakosságot, mielőtt belevágtak volna a projektbe. Az ózdi emberek óriási többsége támogatja a börtön létesítését, szemben Berettyóújfaluval, ahol rendkívüli a börtönkórház elleni tiltakozás, és az embereket a város vezetői nem kérdezték meg, mielőtt átadták volna a területet az államnak.

Az ingatlanárakkal kapcsolatos fejtegetése is sántít, hiszen azt állítja, hogy ahol jelenleg működik BV-intézet, ott magasabbak az ingatlanok árai, mint Újfaluban. Persze, hiszen teljesen más földrajzi, gazdasági környezetben vannak azok a települések, és ehhez vajmi kevés köze van a BV-intézeteknek. Berettyóújfaluban pedig, ha megvalósul a rabkórház, a környezetében valóban visszaeshetnek az ingatlanárak.

Az egészségügyi szakmai kérdésekben sem igazán kaptunk megnyugtató válaszokat az Ön testvérétől, a főigazgató úrtól. Dr. Zákány Zsolt szakmai aggodalmait teljesen jogosnak tartom. Valós problémák azok, hogy miként fogják elkülöníteni a bűnözőket a beteg bihari emberektől, lesz-e elég orvos a bihariak gyógyítására, és hogy ne kelljen várakoznia azért egy törvénytisztelő állampolgárnak – adott esetben egy gyermeknek – mert egy bűnöző felvágta az ereit.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatban annyit azért elmondanék, hogy közel sem beszélhetünk 200 új munkahelyről, hiszen egyrészt Tökölről is jönnének mind egészségügyi dolgozók, mind börtönőrök. Másrészt speciális képzettségű emberek kellenek egy ilyen intézménybe, így nagyon kevés embert érint ez helyben. Még arra fel hívnám a figyelmét, hogy a helyieknek nem biztos, hogy jól hangzik az önök szájából a „200 új munkahely” című kampányszöveg, hiszen az emberek emlékeznek arra, hogy a 2014-es választási kampányban ezzel a szöveggel avatták fel a tejporgyárat, amiből a mai napig nem lett sem gyár és egy darab új munkahely sem…

A végére hagytam a legfontosabbat. A biztonság kérdését. Egy polgármesternek vagy más helyi  döntéshozónak leginkább a településén élők biztonságát kellene garantálnia és a biztonságérzetét erősíteni. Manapság ezzel kapcsolatban nincs különösebb probléma Berettyóújfaluban és ezért köszönettel tartozunk Önnek és a rendvédelmi szerveknek egyaránt! Viszont ha megvalósul az önök terve, akkor a városban lakók többségének oda  a biztonságérzete, és ha csak ennyi kárt okozna a rabkórház, már az is elég lenne. Viszont valódi biztonsági kockázatot jelenthet egy ilyen intézmény. Ki szeretné azt, ha a településének lakott részére, a kórház szomszédságába százszámra hoznák a bűnözőket? Ki szeretné azt, ha oda, ahol a hozzátartozója fekszik betegen, tömegesen szállítanák az elítélteket vizsgálatokra? Ki örülne annak, ha a bűnözők hozzátartozói rendszeresen grasszálnának a városban? Hiányoznak a mostanság megszaporodott fogolyszökések a városunknak?

A bihari emberek nem kérnek a bűnözőkből!

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelettel kérem, hogy a holnapi testületi ülésen gyakoroljon önkritikát, hasonlóan azokhoz a képviselőkhöz, akik a lakosságot meghallva megváltoztatták a döntésüket és ellenzik a börtönkórház felépítését! Kezdeményezze azt, hogy az adott területet ne adja át a város az államnak ilyen célokra és azt is, hogy Berettyóújfalu területén egyáltalán ne lehessen rabkórházat építeni!  Ezzel okafogyottá tehetné a népszavazást és maximálisan kivívná a helyi emberek tiszteletét.

Bízva bölcs döntésében, maradok tisztelettel:

Kulcsár Gergely
országgyűlési képviselő.

Berettyóújfalu, 2017. július 26.