Jan Adamec írásában úgy vélekedett, hogy a forradalmárok váltak a jelképévé a forradalom 60. évfordulója hivatalos ünneplésének, de “sajnos üres jelképévé”.
“A jelenlegi feszült magyarországi politikai helyzetben az autentikus lázadást kisajátították a marketingstratégák és a vezető politikai garnitúra, amely azt politikai-gazdasági programja legitimizációjának eszközévé tette” – állítja Jan Adamec. Szerinte várható volt, hogy Orbán Viktor a szovjetellenes felkelők bátor tetteit nemcsak a külföldi beavatkozás elleni hagyományos magyar ellenállásként mutatja be, hanem saját Brüsszel-ellenes programja legitimizációjára is kihasználja.
A jelenleg hatalmon lévő politikai vezetés “skizofrén és hamis” hozzáállását 1956-hoz a szerző szerint jól kifejezte az a budapesti óriásplakát, amelyen az Éljen a szabadság! jelszót valaki Éljen a sajtószabadság! jelszóra változtatta a Népszabadság ügyére célozva.
Szóban felvállalni 1956 örökségét egy dolog, az ideálokat meg is valósítani a gyakorlatban pedig egy másik dolog – zárja írását Jan Adamec.
(MTI)