A FAZ Ti népek, hát nem halljátok a jeleket? címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy a magyar kormány a menekültválságban eddig az elrettentésre helyezte a hangsúlyt, és stratégiája szerinte nem bizonyult hatékonynak.
Hozzátette: a kormány olyan “jelzéseket” igyekszik küldeni a “migránsoknak”, amelyeknek azt az üzenetet hordozzák, hogy ne jöjjenek Magyarországra, szállások építése pedig ezzel ellentétes jelzésértékkel bírna. Ugyanakkor az “elhárítás a mai napig nem működik”, és a megerősített ellenőrzés révén az sem működik már, hogy “hallgatólagosan megtűrik” a hatóságok, hogy a beérkező emberek átutazzanak az országon.
Mindennek “szándékosan vagy nem szándékosan”, de “szükségszerű következményét” jelentik az “átmeneti táborok – most a határon, korábban a budapesti pályaudvarokon – , amelyekben részben nehezen elviselhető körülmények uralkodnak” – írta a FAZ szerzője.
Hozzátette: meglehet, hogy a következő héten életbe lépő jogszabály-szigorítások “éppen annyira kevéssé hoznak enyhülést, mint a sietve, de átmeneti időre felépített szögesdrót kerítés”.
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/ungarn-setzt-mit-blick-auf-fluechtlingsstroeme-auf-abschreckung-13793815.html
A Die Welt Idegengyűlölet: a magyarországi szélsőjobboldaliak ünneplik a rabiátus operatőr asszonyt címmel közölte Boris Kálnoky írását, aki az N1 televízió menedékkérők bántalmazása miatt azonnali hatállyal elbocsátott operatőrének ügyével kapcsolatban kiemelte, hogy az eset a Jobbikot “dilemma” elé állította.
A Die Welt szerzője kifejtette: az ügy rávilágít arra, milyen nehéz helyzetbe került a Jobbik a menekültválság révén. A párt “kettős problémával” szembesül, hiszen eddig hangsúlyozottan iszlámbarát politikát folytatott, most pedig a megítélése szerint a menekültek között jelen lévő “+iszlamista terroristák+ ellen hergel”, és mindenekelőtt a “párt bázisában félelem érlelődik +Európa iszlamizációja+ miatt” – írta Boris Kálnoky.
http://www.welt.de/politik/ausland/article146229716/Ungarns-Rechtsextreme-feiern-die-rabiate-Kamerafrau.html
A határokat fenn kell tartani címmel közölt interjút Konrád Györggyel a La Repubblica olasz balközép napilap. Az író kijelentette, hogy Orbán Viktor “veszélyes tekintélyelvű politikát folytat, kiüríti a demokráciát (…) de ez nem azt jelenti, hogy alkalomadtán nem tehet helyes kijelentéseket is (…) a schengeni határt jobban kell védeni ezzel a cunamival szemben”.
Konrád György hozzátette, hogy a migránsáradattal szemben “Orbán fala kudarcot vallott (…) de nem könnyű alternatívát találni”. Úgy fogalmazott, Németországgal ellentétben a magyaroknak nincsen szüksége képzett szíriai orvosokra és mérnökökre, mivel ha a magyar gazdaság erőre kap, a határon túli magyarok tudására is számíthat. Németország és Európa rögtön elmarasztalja Orbánt, “ahelyett, hogy elgondolkodnának a sajátos magyar helyzeten, (…), politikai ellenfelemről van szó (…), de ez nem azt jelenti, hogy csak ostobaságokat mond” – szögezte le az író. Megjegyezte, hogy a világon számos fal emelkedik, amely az illegális bevándorlást hivatott megakadályozni.
A jobbközép Il Foglio a Brüsszelt vezető laikus európai értelmiség “nemezisének” nevezte Orbán Viktort, aki a napilap szerint a határzárral párhuzamosan falat emel az “ideológia európaisággal” szemben is. A Befogadás határa címmel az újság hangsúlyozta, hogy Európában Orbánon kívül senki sem beszél a fenyegetett kereszténységről.
Az Il Mattinóban Berta Ági Nápolyban élő írónő kijelentette: Magyarország a nacionalizmus parazsában ég és a magyar nép “mintha elveszítette volna történelmi emlékezetét”. http://www.ilfoglio.it/esteri/2015/09/09/viktator-orban-la-grande-nemesi-delle-lite-europee___1-v-132583-rubriche_c190.htm
(MTI)