Az NVB-hez két kifogás is érkezett, mert az MSZP október 2-ára a Vörösmarty térre rendezvényt szervezett, és ez a kifogástevők szerint választási gyűlés, olyat pedig nem lehet a szavazás napján tartani.
Az NVB – egyhangú döntéssel – azért utasította el a két kifogást, mert az ellenzéki párt szeptember 28-án elállt a demonstráció megszervezésétől, és visszavonta a rendőrségen tett bejelentését is. Az NVB szerint így a kifogás elbírálásakor már nem állt fenn a jogszabálysérelem.
Az ülésen a határozathozatal előtt vita bontakozott ki arról, hogy az MSZP tervezett rendezvénye – amelyet a szervezők családi napnak neveztek – egyáltalán választási gyűlésnek tekinthető-e, hiszen nem feltétlenül tartozik minden aznapi gyülekezés ebbe a kategóriába. A tagok végül 6:3 arányban úgy látták, hogy a lemondott demonstrációt tartalma szerint választási gyűlésnek lehet tekinteni.
Az NVB egy másik kifogásra azonban megállapította, hogy a Civil Ellenzéki Kerekasztal által vasárnapra, Felcsútra hirdetett videós séta – mivel az az NVB többségi álláspontja szerint az választási gyűlésnek tekinthető – megsérti a jogszabályt, amely szerint a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani. A bizottság egyúttal felhívta a szervezőt, hogy tartózkodjon a további jogsértéstől.
Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.
(MTI)