Papp László (Fidesz-KDNP) a városházán tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés már januárban határozatban támogatta a kormány “migránspolitikáját”. Aki politikai menekültstátusra jogosult, azt be kell fogadni, de a gazdasági menekültek befogadására nincs lehetőség – mondta, hozzátéve, a világ válságövezeteiben élő egymilliárd ember problémáit nemzetközi segítséggel helyben kell megoldani.
A polgármester kitért arra, hogy a tavaly bezárt debreceni menekülttáborban 73 ezer menekült fordult meg, és akkor alakultak ki tűrhetetlen állapotok, amikor a “gazdasági migránsok” megérkeztek.
Közölte: aki nem akarja, hogy újra megnyíljon a menekülttábor, az szavazzon nemmel október 2-án – mondta.
Papp László elmondta: a városi közgyűlés csütörtöki ülésén kezdeményezi, hogy ötmillió forintot különítsenek el a népszavazás helyi kampányára.
Pósán László, a város fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: most még dönthetünk arról, milyen Magyarországot, milyen Európát akarunk, de ha a népvándorlásnak nem tudunk gátat szabni, ha nem tudunk határozott üzenetet küldeni Brüsszelnek, akkor néhány év múlva már nem lesz miről dönteni.
Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”
(MTI)