Ujhelyi István (MSZP) és Molnár Csaba (DK) szerint ha a népszavazás vasárnap érvénytelen lesz, akkor győzni fog Magyarország, mert onnantól már senkinek nem áll érdekében gyűlöletkampányt folytatni, hiszen világosan látszik, hogy az nem működik.
Ujhelyi István azt mondta: a népszavazás és az azt körül ölelő gyűlöletkampány miatt soha nem látott mélypontra süllyedt az európai diplomáciában Magyarország tekintélye és elismertsége, ami gazdasági értelemben hosszú évekig “fájni fog” a magyar embereknek.
Hozzátette: a kormány közpénzmilliárdokból folytatott kampánya mély sebeket ejt a magyar társadalmon, mert az emberek nem fogják egyik napról a másikra elfelejteni a gyűlöletet, ráadásul egy gyűlölködő társadalomban könnyű egymás ellen hergelni az embereket.
Példaként hozta fel Angliát, ahol meglátása szerint az “ottani populista kampány épp a kelet-európai bevándorlók ellen szól”, amiért a helyiek ott dolgozó lengyel fiatalokat vernek meg és magyarokat is fenyegetnek.
Meglátása szerint a sokmilliárdos kampány nem segíti sem az egészségügyet, sem az oktatást, sem a béremelést és ahhoz sem járul hozzá, hogy elősegítse a több mint 600 ezer külföldön dolgozó és élő fiatal hazahozatalát. A kampány “Orbán Viktor hatalmi játszmájáról szól” – fűzte hozzá.
Hangoztatta: aki a gyűlöletkampány és a kormány “maffiaszerű viselkedése” ellen demonstrálni akar, az vasárnap nem megy el szavazni.
Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a kampány nem a menekültügyről és a migrációról szól, mert a miniszterelnök idén február 20-án Brüsszelben megszavazta és aláírta a kötelező menekültkvótákat. Hozzátette: az elmúlt két évben 1280 menekültet már befogadott a kormány. A kvóta felső határa 1294, így 14 menekültre vagyunk attól, ami ellen népszavazás lesz Magyarországon – emelte ki.
A politikus szerint a népszavazás két dologról szól: egyrészt a miniszterelnök a saját hatalmát akarja erősíteni itthon, legitimálni akarja az elmúlt hat év rombolását, másodsorban fel akarja készíteni Magyarországot az EU-ból való kilépésre.
Meglátása szerint vasárnap nem az igenek a nemekkel, hanem a nemek a távolmaradással versenyeznek majd, és ha többen maradnak távol, az “óriási vereség” lesz Orbán Viktornak.
(MTI)