Vona Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy Orbán Viktor, a Fidesz és Molnár Gyula, az MSZP elnöke is visszautasította a vitára vonatkozó kezdeményezését. Az emberek több mint 80 százaléka elutasítja a kvótákat, azonban ennek módjáról eltérően gondolkodnak, így érdemes lett volna róla beszélgetni – vélekedett.
Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kampányhajrában nem vett részt nyílt rendezvényeken. Szerinte a kormányfő elmenekült, csak “a látszat kedvéért” adott néhány interjút. Hozzátette: eközben a településeket, a cigányságot, a közszolgákat és a középvezetőket “fenyegetik”.
Vona Gábor egyedüli tétként az érvényességet nevezte meg, szerinte az a kérdés, hogy az emberek vasárnap megerősítik-e, hogy nem kérnek a kvótákból, a migrációból és az azzal járó multikulturalizmusból és terrorizmusból. A miniszterelnök felelőtlenségének minősítette a népszavazás kiírását, utalva arra: a Jobbik ehelyett az alaptörvény módosítását szorgalmazta.
Azt ugyanakkor megerősítette: nemmel szavazásra biztatnak mindenkit.
A Jobbik elnöke megismételte, hogy érvénytelen népszavazás esetén Magyarország Brüsszel kezébe ad egy aduászt azzal, hogy nem utasította el a kvótákat, s ez esetben Orbán Viktornak le kell mondania.
Kitért arra is, hogy a vasárnapi eredménytől függetlenül a pártoknak foglalkozni kell a kampány stílusával és annak költségeivel is. A kampány durva, erőszakos volt és félelemkeltésen alapult, ami előrevetíti, mi várható az országgyűlési választáson – értékelt, hozzátéve: át kell beszélni, hol vannak a határok. Egyúttal úgy ítélte meg, hogy tékozló módon folytak el a közpénzek kampánycélokra.
(FOTÓ)
(MTI)