Ne tessenek rémüldözni, kedves olvasók, nem Titóról és az általa vezetett Jugoszláviáról kívánok fajsúlyos, történelmi értekezést közreadni. Egészen más kutyáról, illetve főleg láncról van itt szó. Tudvalevő, hogy egyes, kertes házaknál tartott ebeket láncra kötnek, nehogy kárt tegyenek a veteményben, netán a postásban. Nem is fenékig tejfel az efféle kutyasors, hiszen, bár naponta vetnek pár csontot, és ól is akad, mely megóv esőtől-széltől, de a világ mégis csak a lánc végéig tart.

Vannak is olyan komisz kölykök, lelketlen csibészek, akik heccelik, ingerlik, netán pár röggel, hullott gyümölccsel meg is dobják a láncra vert jószágokat, és gonoszul kinevetik őket, ha csaholva próbálnak elégtételt venni, ám a kötelék feszülése megakadályozza ezt.

Ezek a gazfickók jól tudják, hogy bár a kutya lehet harapós, adott esetben egy nagyobb testű, élesebb fogú példány akár emberéletet is kiolthat, mégsincs mitől félniük, hiszen ott a lánc.

Kísértetiesen hasonló a helyzet a hazai közéletben, a politikában, a jogalkalmazásban. Közismert bűnözők, akasztanivaló gazemberek kényük-kedvük szerint perelhetik azokat, akik kimondják róluk az igazságot, hivatkozva arra, hogy mindez nem bizonyítható.

Semmirekellő politikusok széles mosollyal nyilatkozhatnak égbekiáltó hazugságokat, tehetnek hazaárulással felérő gesztusokat, nincs mit tenni velük, hisz mentelmi joguk van.

Hízott, tetovált, gyűlölettől izzó szemű cigány gengszterek fröcsöghetnek ocsmány mondatokat, fenyegetéseket a rendőr arcába, mert kitanította őket az ügyvéd: amíg nem ütnek, addig nincs miért felelősségre vonni őket, és különben is, ők hátrányos helyzetű kisebbség, a tomboló rasszizmus áldozatai.

A lánc a törvény, a lánc a jog, a lánc a feje tetejére állított világrend a jóakaratú, rendpárti, becsületes többség nyakán. De ez a többség, a folyamatosan ingerelt házőrzőhöz hasonlóan, már nagyon felbőszült; szinte tombol.

Ám közeleg a tavasz, jönnek a langyos záporok, melyek bizony megrozsdásítják a béklyót…

És ha egyszer elszakad a lánc, Isten irgalmazzon a szemtelen incselkedőknek!

barikád.hu