Az új szerencsejátékot az állam adóbevételeinek növelése céljából vezette be a szlovák kormány. Abban bíztak, hogy mivel az új szerencsejátékban, befizetett összeg nélkül, csupán pénztári számlák felhasználásával lehet részt venni, a számlák iránti megnövekedett igény hozzájárul majd az adóelkerülések csökkenéséhez is.
A számlalottó bevezetésétől tavaly karácsonyig 100 millió számlát jegyeztettek be a résztvevők. Ám míg az első hónapokban átlagban havi 13 millió számlát jegyeztettek be, ez a szám az elmúlt félévben havi átlag négy millióra esett vissza – állapítja meg a pozsonyi lap, amely szerint a szlovák kormány kezdeti – a számlalottó közvetlen hozadékaival szembeni – várakozásai túl nagyok voltak.
A szlovák pénzügyi tárca mellett működő Pénzügy-politikai Intézet (IFP) legutóbbi elemzése szerint a számlalottó évi 7-8 millió euró, megközelítőleg 2,2-2,5 milliárd forint többletet hoz az államkasszába, ami Szlovákia éves teljes adóbevételének 0,2 százaléka. Ez az összeg a HN szerint aprópénz ahhoz az évi 235 millió euróhoz, megközelítőleg 73 milliárd forinthoz képest, amire abból számíthat a kormány, hogy az idéntől nem állította vissza az eredeti 19 százalékosra, hanem a Radicová kormány idején bevezetett 20 százalékos szinten hagyta az áfát.
A számlalottó ugyanakkor pozitív kiadás-bevételi mérleget tudhat magáénak, hiszen működtetése évi 2-3 millió euróba kerül, s vannak tagadhatatlan pozitív hozadékai is – vélekedik a szlovák lap. Rámutat: a számlalottó bevezetése óta jelentősen nőtt az adóhatósághoz érkező lakossági bejelentések száma, részben amiatt is, mert a bejelentők az adóhivatalban nem bejegyzett pénztárgépekből kibocsátott számlákkal nem tudtak részt venni a számlalottón.
A szlovák számlalottón állampolgárságra való tekintet nélkül minden 18. életévét betöltött személy, akár már egyetlen, két hónapnál nem régebbi, Szlovákiában kapott üzleti számlával részt vehet. A bejegyzett számlák tulajdonosai közül hetente száz nyertest sorsolnak, köztük 10 ezer euró adómentes pénzjutalmat osztanak szét valamint egyikük megnyeri a játék változó összegű jackpotját is.
(MTI)