Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében felidézte, hogy két álláspont versenyez egymással a kérdésben, az egyik az illegális bevándorlók önkéntes, a másik a kötelező szétosztásának elvén alapul.
A magyar álláspont szerint nem lehet szó kötelező kvótáról, nem megszervezni, hanem megállítani kell a migrációt, és nem az EU területén, hanem a határokon kívül kell lefolytatni az eljárásokat – erősítette meg. Hozzátette: a szolidaritást minden nemzetállam sajátosságaihoz kell illeszteni, továbbá meg kell erősíteni a külső határvédelmet. A Schengenen belüli ellenőrzőpontok felállítását – amilyen az osztrák határon van – Magyarország ellenzi.
A tárcavezető értékelése szerint Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök a következő 48 órában nagy küzdelem előtt áll, azonban mind a népszavazás, mind a parlament és az Alkotmánybíróság döntései kötik a kezét, nincs joga igent mondani olyan uniós felvetésre, amely a kötelező szétosztást kényszerítené az országra. Mint mondta, Brüsszelben végérvényesen el akarják dönteni a kötelező kvótát, amely “él, köszöni szépen jól van és megpróbál mindenhol győzni”. Csütörtökön megtörténhet, hogy bizonyos európai nagyhatalmak – köztük Németország – győzelmet szeretnének aratni azok felett, akik náluk jóval kisebbek – mondta a miniszter.
Kifejtette, hogy az ülés 3. napirendi pontja, vagyis a dublini reform arról szól, lesz-e kötelező kvóta vagy sem. Szerinte egyhangú döntés kell ebben a kérdésben, de már korábban is megpróbáltak feles döntéssel szabályokat hozni a kvóta érvényesítéséért.
A tanácsülés fő napirendi pontjaként hivatkozott az EU és Törökország megállapodására, amely értékelése szerint részben eredményes volt, hiszen csökkent a Törökországból Görögországba tartó migránsok száma, másrészt azoké is, akik tengerbe fulladtak. Az uniónak érdeke a korrekt megállapodás Törökországgal – mondta.
Fontosnak nevezte azt is, hogy az Európai Tanács kész felhatalmazni az EU-t, kössön partnerségi megállapodásokat harmadik országokkal, ami a nyugat-balkáni országoknak segítség, Olaszországnak pedig kulcsfontosságú. Ebben felmerül az illegális bevándorlók visszairányítás lehetősége Észak-Afrikába, ami alapvetően kedvez a magyar álláspontnak – mondta Lázár János, hozzátéve, ez precedenst teremthet arra, hogyan lehet ellenőrzés alá vonni a bevándorlást és még a határokon kívül elvégezni a beléptetési vizsgálatokat.
(FOTÓ)
(MTI)