A Fidesz programja szerint kormányzati gyakorlatuk a joguralomra, a kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, a felelősségre, az írott jogszabályok és az íratlan erkölcsi parancsok mindenkori tiszteletben tartására, a felelősségteljes politizálásra és az emberek iránt érzett felelősségtudatra épül.

Az emberek iránti felelősségtudat jegyében a mindenkori államnak vigyáznia kell állampolgáraira, és ezért a rendelkezésére álló valamennyi eszközzel fel kell lépnie az emberekre leselkedő veszélyek elhárítása érdekében.

Ilyen veszélyt jelenhet például az, amikor a beteget gyógyító orvosokat megtévesztik, például a diagnózis felállításához használt eszközök, tesztek megbízhatóságát illetően.

Egy engedélyezett tesztet használó labor munkájának hitelességében és megbízhatóságában ugyanis sem az orvos, sem a beteg nem kételkedik, mint ahogyan az erre alapozott gyógymódokban sem.

Azok a gyártók és forgalmazók, amelyek a célnak nem megfelelő, pontatlan vagy félrevezető eredményt adó eszközöket gyártanak, továbbá azok a hatóságok, amelyek ilyen eszközök forgalomba hozatalát a szükséges bevizsgálások nélkül, vagy a bevizsgálásra illetéktelen intézmények által kiállított dokumentumok alapján engedélyezik, a félrevezetett orvosok által felállított hibás diagnózis és ennek alapján javasolt fals terápia révén, esetenként súlyosan veszélyeztetik a beteg életét, egészségét.

Ilyen történet játszódott le az országban a „H1N1” járvány alatt, amikor bizonyos közkórházak és rendelőintézetek magán cég által üzemeltetett laboratóriumaiban egy új magyar vírustesztet használtak a sertésinfluenza betegség diagnosztizálásához.
A teszt, a Diagon Kft. terméke, amelyet 2009 augusztusában mutatott be a gyártó és azt állította róla, hogy más eljárásokkal szemben, egy lépésben, azaz rövid két óra alatt képes eredményesen kimutatni a sertésinfluenza vírusát.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által elvégzett vizsgálatok során kiderült azonban, hogy a teszt alkalmatlan a H1N1 vírus kimutatására.

Ennek ellenére, 2009. november 6-án a Diagon Kft. az általa benyújtott dokumentumok alapján megkapta a termék forgalmazásához szükséges igazolást az EEKH-tól, így a teszt aggálytalanul forgalomba és használatba került.

Miután állítólag sem Falus Ferenc országos tiszti főorvos, sem Székely Tamás miniszter nem tájékoztatta róla, a hivatal csak az általa kiadott engedélyezési dátumhoz képest fél év múlva, időközben felmerült aggályok nyomán szerzett tudomást a teszt alkalmatlanságáról.

2010. április elején ennek az információnak a birtokában a hivatal elindított ugyan egy piac-felügyeleti eljárást, ám a teszt forgalmazását és alkalmazását mind a mai napig nem tiltotta be.
Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, hogy a rendelkezésére álló valamennyi eszközzel lépjen fel az állampolgárok életének, egészségének fenti módon történő veszélyeztetése ellen.

Hatáskörében vizsgálja meg, hogy az ügyben történt-e jogsértés, megállapítható-e a szereplők felelőssége, végül kezdeményezze a felelősök felelősségre vonását.

Vizsgálatát különösen terjessze ki arra, hogy:

-A teszt megfelelhetőségi vizsgálatát kompetens labor végezte-e?
-A fentiek tükrében helytállóak voltak-e a gyártó által benyújtott dokumentumok?
-Mennyiben volt körültekintő és szabályszerű az engedélyező hatóság, az országos tiszti főorvos, valamint a miniszter eljárása?

Gyenes Géza,
a Jobbik országgyűlési képviselője