Francois Fillon elsöprő, 44 százalékos győzelme az első fordulóban kudarcot jelent az Alain Juppé által képviselt centrista irányvonal számára is. Bordeaux polgármestere két éve a legnépszerűbb francia politikus, 28 százalékos eredményével azonban csak második helyen jutott be a jövő vasárnapi második fordulóba, és kétséges, hogy javítani tud-e az eredményen.
Az előválasztást az a konzervatív, tradicionális jobboldal nyerte meg, amely egyértelmű liberális reformokat és irányváltást sürget Francois Hollande jelenlegi szocialista államfő politikájával szemben.
Francois Fillon három pilléren, a liberális gazdaságpolitikán, az erős közbiztonságon és a konzervatív társadalomszemléleten alapuló programjával a jobboldal középpontjába tudott kerülni az elmúlt hetekben. Gazdasági téren a 35 órás munkahét eltörlését, a vállalkozások járulékainak 50 milliárd eurós csökkentését és a közszféra félmilliós leépítését ígéri. A hét jelölt közül ő az egyetlen, aki eredetileg a házasság intézményének a homoszexuális párokra való kiterjesztését engedélyező törvényt is eltörölte volna, ezt a javaslatát azonban a kampányban annyiban módosította, hogy az örökbefogadást korlátozná a meleg pároknak, a házasodást nem tiltaná meg.
Jérome Fourquet, az IFOP közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint Fillon ideális keveréke Nicolas Sarkozynek és Alain Juppének.
Karakterében benne van Juppé ünnepélyessége és tekintélyt parancsoló személyisége, ugyanakkor programjában Sarkozyhez hasonlóan radikális változást ígér a bevándorlást és az iszlámot illetően, de az exelnöknél sokkal visszafogottabb és kevésbé populista módon. “Ez megfelel annak, amit az igazi jobboldali emberek akarnak” – véli az elemző.
Francois Fillon a második forduló nagy esélyesének számít. Egyrészt azért, mert jelentős fölénnyel, 44 százalékkal nyerte meg az első fordulót, másrészt azért, mert Nicolas Sarkozy őt támogatja, annak ellenére, hogy a két politikus között soha nem volt felhőtlen a viszony.
“Úgy tűnik, Francois Fillon értette meg a leginkább azokat a kihívásokat, amelyek előtt Franciaország áll. Rá fogok szavazni (a második fordulóban). De a választóim szabadok, csak azt kérem tőlük, hogy ne menjenek a szélsőségek irányába” – mondta Nicolas Sarkozy, aki a környezete szerint azt akarta, hogy politikai visszavonulásakor “egyértelművé tegye a dolgokat”.
“A versengés Alain Juppével nem zavar. Eléggé hasonló politikai elképzelésünk van” – mondta még 2015 decemberében Francois Fillon. “Ha versenyezni fogunk, az lojális módon fog történni. Nem lesznek övön aluli ütések” – tette hozzá a volt miniszterelnök, aki egyetlen ellenféltől tartott, Nicolas Sarkozytól. Vasárnap este ezt az akadályt saját maga hárította el az elnöki székhez vezető útból.
(MTI)