A négyek elmozdítását Joseph P. Clancy, a Sercet Service ügyvezető igazgatója szerdán közleményben jelentette be. Clancy szerint a szolgálat munkájában “új személetre” van szükség, de rámutatott, hogy az érintett vezetők, akik mindannyian jogosultak a nyugállományba vonulásra, tovább maradhatnak a szolgálatnál vagy a belbiztonsági tárcánál, ha úgy kívánják.
Az intézkedés Paul Morrissey nyomozómunkáért, Dale Dupillo védelmi műveletekért, Mark Copanazzi műszaki felszerelésért valamint Jane Murphy kormányzati és közkapcsolatokért felelős aligazgatót érintik. A kiképzésért felelős aligazgató, Vic Erevia, aki egyúttal Obama személyi védelmének irányítója is volt, az elmúlt hetekben bejelentette visszavonulási szándékát.
A nyugállományból visszahívott Clancy, aki korábban az elnöki személyi védelem parancsnoka volt, októberben vette át a Secret Service igazgatását, miután elődje, Julia Pierson – az első nő ezen a poszton – lemondani kényszerült a szolgálat munkájának nyilvánosságra került több kínos hiányossága, de elsősorban amiatt, hogy egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba.
A belbiztonsági minisztérium december 18-án megjelent jelentése megállapította, hogy a Sercet Service-nel alacsony színvonalú a szakmai morál és hogy a szolgálatnál határozott vezetésre van szükség.
A dokumentum értelmében egyébként a Fehér Ház kerítését a lehető leggyorsabban le kell cserélni egy magasabbra, amelyben nem lehetnek a mászást megkönnyítő vízszintes fémrudak.
(MTI)