Angyal László elmondta: március 4-én szerdán 11 óra 46 perckor három helyszínen – a Fő téren, a Szent Márton utcában és a Berzsenyi téren – szólalnak meg a légvédelmi szirénák, és megkondulnak a templomok harangjai is.
Hozzátette: szerdán délben a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Berzsenyi téri épülete elé várják a megemlékezőket, ahol az épület falán elhelyezett emléktáblánál Schöpflin György történész, politológus, európai parlamenti képviselő mond emlékbeszédet.
Ezután a résztvevők átvonulnak a ferences templomhoz, ahol a megemlékezés az Assisi Szent Ferenc Kollégium falán elhelyezett domborműnél folytatódik, ökumenikus szertartással.
A megemlékezés folytatásaként a Jáki úti temetőben – abban a parcellában, ahol egy tömegsír található – felavatják a bombázás áldozatainak emléktábláját, majd a Szombathelyi Székesegyházban – amely szintén súlyos találatot kapott a 70 évvel ezelőtti bombázás során – Veres András szombathelyi megyés püspök celebrál emlékező szentmisét.
A második világháborúban Szombathelyet 1944 októberétől többször is bombázták a szövetségesek, a legerősebb légitámadás 1945. március 4-én érte a várost, 303 életet oltott ki. A bombázásoknak összesen 423 halálos áldozata volt, a város 4471 lakóházából 3575 sérült meg, ebből 1028 súlyosan megrongálódott, találat érte a püspöki palotát, a megyeházát és a városházát is.
(MTI)