Mirkóczki Ádám és Bana Tibor országgyűlési képviselők az általuk előterjesztett, gyermekkorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények megelőzésére és megakadályozására szolgáló egyes büntetőjogi jogszabályok megalkotásáról és módosításáról szóló javaslatukról tartottak sajtótájékoztatót.

Amint azt ismertették, a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűnelkövetők többsége visszaeső, ezért szükséges egy új típusú büntetési forma alkalmazása.

A javaslat újdonsága, hogy megteremti a „szexuális bűnelkövető gyógykezelését”, mint új intézkedési nemet. A módosítás legfőbb indoka, hogy a jelenlegi szabályozás hatékony módon nem zárja ki a bűnismétlés lehetőségét az érintett szexuális bűnelkövetők esetében, annak ellenére, hogy – cselekményeik ösztönjellegénél fogva – épp ez az elkövetői kör hajlamos fokozottan a hasonló bűncselekmények elkövetésére, melyek ráadásul különösen veszélyesek a társadalomra, mivel helyrehozhatatlanul aláássák áldozataik jövőbeni érzelmi, szellemi és erkölcsi fejlődését – hangsúlyozták a jobbikos képviselők.

A tervezet megteremti annak a lehetőségét, hogy a jövő azon felnőtt bűnelkövetői, akik esetében gyermekkorúak iránt alakul ki elfojthatatlan, perverz szexuális vágy, már ne jelentsenek visszatérő kockázatot környezetük irányában.

A javaslat a gyógyszeres kezelés elsődlegességét fogalmazza meg a zárt intézetben történő pszichiátriai kezeléssel szemben. A gyógyszeres kezelés megkezdése ugyanakkor nem jelent véglegességet, annak célja nem a teljes és visszafordíthatatlan nemzőképtelenség elérése vagy maradandó károsodás okozása, hanem az elkövető szexuális vágyának csökkentésén keresztül annak megelőzése, hogy újabb, hasonló bűncselekményeket kövessen el. Az eljárást csak orvosi javaslatra, bíró szüntetheti meg akkor, ha a kezelés már nem indokolt.

barikad.hu