A decentralizációt és Románia átszervezését jelölte meg Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a következő esztendőkben a szervezet előtt álló feladatként. Markó a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel tartott előadást a bálványosi szabadegyetemen.

Markó úgy fogalmazott: “a pártállamot lebontottuk, azonban továbbra is megmaradt a központosított állam. A következő húsz év feladata lesz ennek lebontása és Románia teljes átszervezése. Ez decentralizációt, vagyis a jelenleg bukaresti irányítás alatt álló közintézményeknek önkormányzati alárendeltségbe helyezését jelenti”.

A következő szükséges lépést a regionalizációban látja, vagyis a jelenlegi – nem megfelelő – fejlesztési régiók átszervezését. “Ezzel egyidejűleg kell megtörténjen a sajátos formájú autonómiák kialakítása” – magyarázta az RMDSZ elnöke, aki úgy véli: ezt követően még Románia föderalizációja is elképzelhető.


ÖN IS SZAVAZHAT! (ide kattintva)
Ön lehetségesnek tartja Románia föderalizálását? A mediatica.ro román nyelvű oldalán, a bal oldalon lévő szavazóblokkban a következő lehetőségek közül lehet választani:

– Igen, a közeljövőben. (Da, în viitorul apropiat.)
– Igen, a következő 20 évben. (Da, în următorii 20 de ani.)
– Semmi esetben. (În nici un caz.)
– Nem tudom, nem nyilatkozom. (Nu ştiu, nu mă pronunţ.)


Forrás: mediatica.ro
Fotó: datelinebucharest.com