A közszolgálati televíziónak nyilatkozó Elzbieta Witek kormányszóvivő elmondta: nincs tudomása a lemondás indokáról.
Kedd délelőtt elsőként a konzervatív TV Republika hírtelevízió oknyomozó újságírója, Cezary Gmyz beszélt Wojtunik “leváltásáról”, rámutatva: Wojtunik egyik szereplője volt a tavaly nyáron kirobbant, több vezető lengyel politikus leváltását eredményező lehallgatási botránynak. Wojtunik az egyik közzétett hangfelvételen Elzbieta Bienkowska korábbi infrastrukturális miniszternek egy titkosszolgálati eljárás részleteit mesélte el, Gmyz szerint ezzel államtitkot sértett. Bienkowska jelenleg a belső piacért felelős EU-biztos.
A TV Republika, valamint más lengyel médiumok hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a CBA új főnökének Ernest Bejdát, a CBA volt igazgatóhelyettesét nevezik ki. Bejda a múlt héten kormányra lépett nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) 2005-2007-es kormányzása idején dolgozott a CBA-nál.
Wojtunik az ötödik lengyel titkosszolgálati vezető, aki a PiS-kormány beiktatása után lemondott. Múlt csütörtökön a Belbiztonsági Hivatal (ABW), a hírszerzés (AW), a katonai elhárítás (SKW) és hírszerzés (SWW) vezetője mondott le. A lemondásokat a kormányfő elfogadta, ezt követően új titkosszolgálati főnököket neveztek ki.
A CBA főnökét négyéves ciklusra nevezi ki a lengyel kormányfő. Wojtunik, akit 2009-ben neveztek ki,második szolgálati ciklusát teljesítette. Elődje a jelenlegi PiS-kabinetben a titkosszolgálatokat felügyelő Mariusz Kaminski volt.
(MTI)