Schabas hétfőn a bizottságnak küldött levelében jelentette be visszavonulását. Indoklása szerint távozásával a bizottság jó hírét kívánja védelmezni a részrehajlását hangsúlyozó izraeli vádak ellen.

Jeruzsálem azért tekintette objektív döntésre alkalmatlannak a nemzetközi joggal foglalkozó kanadai jogászprofesszort, mert a múltban Simon Peresz volt izraeli államfő és Benjámin Netanjahu kormányfő bíróság elé állítását követelte háborús bűnök miatt, valamint korábban tanácsadóként a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) dolgozott, s ezért 2012-ben 1300 dollár fizetséget kapott tőlük – írta a Háárec című izraeli újság honlapja kedden.

Schabas lemondólevelében azt írta, hogy „rosszindulatú támadások” célpontjává vált, s a palesztinoknak végzett munkája nem különbözött más szakértői feladataitól. Hangsúlyozta: azért mond le, hogy a személyével kapcsolatos ügyek “ne vessenek árnyékot a bizottság jelentésére”, amelyet a jövő hónapban terveznek nyilvánosságra hozni.

Schabast tavaly augusztusban nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az Izrael által tavaly nyáron állítólag elkövetett háborús bűnök kivizsgálására alakult bizottság élére. A grémiumot elsősorban az esetleges izraeli jogsértések felderítésére hozták létre, de a testület tavaly decemberi közleménye szerint a palesztin fegyveres csoportok Izrael elleni támadásait is vizsgálja, valamint Izrael Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tett lépéseit.

Schabas a bizottság másik két tagjával, a szenegáli Doudou Diene-nel, az ENSZ rasszizmusügyi jelentéstevőjével és Mary McGowan volt New York-i legfelsőbb bírósági bírónővel már túljutott a vizsgálati szakaszon, a jelentés megfogalmazásánál tart. Kinevezése ellen augusztus óta tiltakoztak az izraeli hatóságok az országgal szemben igen kritikus álláspontja miatt, sőt Jeruzsálem bejelentette, hogy ezért nem működik együtt az ENSZ-bizottsággal.

Civil szervezetek segítségével izraeli magánszemélyek mégis részt vettek a múlt hónapban egy meghallgatáson, többet között egy palesztin rakétatámadásban megölt négyéves kisfiú édesanyja és egy, a Gázai övezettel szomszédos kibucban élő férfi, aki a lábait, valamint két legjobb barátját vesztette el egy gázai rakétától.

A 2008-2009-es gázai övezeti Öntött Ólom hadművelet után is készült egy Izraelt súlyosan bíráló ENSZ-jelentés Richard Goldstone dél-afrikai bíró irányításával, de ő később visszavonta az abban foglalt állítások egy részét, köztük azt, amely szerint az izraeli hadsereg szándékosan ölt meg palesztinokat, mert – mint mondta – a dokumentum összeállításakor nem volt kellő tudomása a tényekről.

(MTI)