A zsidó vallás legszentebb és legnagyobb ünnepének előestéjére, október 11-re nagyszabású össznépi éneklést hirdettek Tel-Aviv központjába, a Rabin térre, ahol az egybegyűltek neves előadókkal közösen az alkalomhoz illő népszerű izraeli dalokat énekeltek volna.
A Háárec újság azonban néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy az egyik vallásos szervező kívánságára női előadók nem léphetnek fel a rendezvényen.
Emiatt tiltakozáshullám indult, és több szervezet – köztük az egyik tel-avivi rádióállomás – is kiszállt az esemény támogatói közül. Később már a zenei rendező is énekesnők bevonását követelte, a fellépő énekesek pedig elkezdték visszamondani részvételüket.
A baloldali politikai pártok, a Munkapárt és a Merec párt politikusnői is elítélték a női művészek kihagyását a programból, és ezzel vasárnap estére már olyan komoly nyomás nehezedett a szervezőkre, hogy döntésre kényszerültek: vagy nőket is meghívnak, vagy lemondják a rendezvényt.
Végül bejelentették, hogy nem lesz közös éneklés, hanem helyette ugyanott engesztelő összejövetelt tartanak neves művészek részvételével.
Jóm-kipúr böjtnapját a hívő zsidók nagyrészt imádsággal töltik, megvallják bűneiket, és isteni megbocsátásért könyörögnek. A tel-avivi rendezvény a vallásosok és a nem vallásosok közeledését célozta volna a közös ünnepléssel.
A mélyen vallásos zsidók számára tilos nők éneklését hallgatni. Ez korábban többször gondot okozott az izraeli hadseregben is, a szolgálatot vállaló ultraortodox katonák tüntetőleg kivonultak a női énekesek részvételével rendezett eseményekről.
(MTI)