A lengyel közszolgálati televízió által vasárnap este megrendezett 80 perces vitában, az ország keleti szomszédságában folytatott politikát firtató újságírói kérdésre válaszolva Komorowski azt mondta: Lengyelországnak érdeke, hogy Ukrajnának segítsen, mindenekelőtt az ott induló reformokat támogatni, de a lengyel politika “nem lehet ukránabb az ukrajnainál”.
Duda Ukrajna uniós csatlakozását, a kelet-ukrajnai harcok megszüntetését helyezte előtérbe.
A Lengyelország nemzetközi pozíciójára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, Komorowski annak a véleménynek adott hangot, hogy az európai gazdasági válság idején is jegyzett lengyel gazdasági növekedés “imponál a szomszédos országoknak”, amelyekkel Lengyelország “eddig még soha nem látott jó kapcsolatokat” ápol. Emlékeztetett arra is – Donald Tusknak az Európai Tanácsban betöltött elnök posztjára utalva -, hogy az országnak “soha nem volt ilyen erős EU-beli pozíciója”.
Duda hangsúlyozta: Lengyelország “nemzeti érdeke”, hogy jó kapcsolatokat ápoljon szomszédjaival. “Mindnyájan a szovjet érdekszférába tartoztunk, kilábaltunk belőle” – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg újabb, “a kelet-közép-európai országokat összekötő kezdeményezésekkel” kell előállni.
A műsorban a jelöltek kezdetben két újságíró kérdéseire válaszoltak, majd egy közvetlen vitában egymást faggatták. A műsorvezetők általános, a legfontosabb biztonság- és külpolitikai, államberendezkedési, gazdasági és szociális témákra vonatkozó kérdéseket tettek fel.
A szociális és gazdasági témákkal foglalkozó részben Komorowski bírálta Dudának a kampány alatt tett ígéreteit. Kifejtette: amennyiben a PiS jelöltje be akarná tartani ezeket, “Magyarország módjára 27 százalékos (általános forgalmi) adót kellene bevezetnie”.
A saját választási programját összefoglaló felszólalásában, a vita végén Duda külön hangsúlyt fektetett a lengyel vállalkozások támogatására. Elmondta: a hazai vállalkozók védelmében új adókat kellene kivetni a bankszektorra és a hipermarketekre. A PiS programja több vonatkozásban is mintának tartja Magyarország adópolitikáját.
A kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjeként induló Bronislaw Komorowski a vitában következetesen “képviselő úrként” szólította az Európai Parlamentben képviselői posztot betöltő riválisát, több lenéző megjegyzést is téve Duda személyére és pártjára, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosságra (PiS). Komorowski többször felolvasott az előre elkészített lapokról, míg Duda spontán beszélt.
A múlt vasárnap megtartott első forduló nyertese Duda lett, aki a voksok 34,8 százalékára tett szert, míg Komorowski a szavazatok 33,8 százalékát kapta. A második fordulót május 24-én tartják, előtte a jelöltek még egy alkalommal, csütörtök este vitáznak a TVN24 hírtelevízióban.
(MTI)