A szerző, Jedrzej Bielecki úgy látja, hogy David Cameron brit miniszterelnök e heti európai körútja – ezen belül lengyelországi látogatása – alkalmat nyújt arra, hogy megkezdődjék a megválasztott lengyel államfő „integrációs víziójának” megvalósítása. Ezzel kapcsolatban utal Duda múlt heti, a a The Financial Timesnak adott interjújára, melyben az akkori elnökjelölt kilátásba helyezte: bizonyos témákban törekedni fog Brüsszel jogosítványainak korlátozására. „Alapvető dolog, hogy a tagországok politikai egyenlőségét megőrizzük” – mondta a brit lapnak.

Krzysztof Szczerski lengyel európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter-helyettes – akit Duda leendő külügyi főtanácsadójaként emlegetnek – úgy vélekedett: jó volna, ha „Lengyelország hangja az unió más nagy országaiéval együtt lenne hallható”. Az EU intézményeinek hatásköre minden ország fejlődését kell, hogy elősegítse – fejtette ki. „Például a többségi szavazási rend az Európai Tanácsban energetikai vagy klímapolitikai kérdésekben ellentmond ennek az elvnek” – jelentette ki. Véleménye szerint az ilyen témákban vagy konszenzussal kellene dönteni, vagy ki kellene vonni őket Brüsszel hatásköre alól. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az ilyen változtatásokhoz uniós szerződéseket kellene módosítani, amihez csak akkor fognak hozzá, ha ezt Cameron kezdeményezi.

A tagállamok szerepének megerősítését az uniós politikában nem tartaná „botránykeltőnek” egy másik lengyel jobboldali európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter-helyettes, Pawel Kowal sem. Amint a Rzeczpospolitának elmondta, a folyamat már be is indult. „Cameron beszél róla, de Németország a gyakorlatban is megvalósítja, amint ez különösen az Oroszországgal az úgynevezett normandiai formátumban folytatott tárgyalásokból látszik – mondta.

Bielecki megjegyzi: egyelőre nem világos, hogy az új lengyel államfőnek lehetősége lesz-e személyesen részt venni az EU-csúcstalálkozókon. Elképzelhető, hogy Duda esetében hasonló lesz a helyzet, mint amikor egykori elődje és párttársa, a 2007 és 2010 közötti államfő, Lech Kaczynski éles vitát folytatott az akkori kormányfővel, Donald Tuskkal arról, kinek a tiszte ilyenkor Lengyelországot képviselni. Bielecki szerint Duda szorgalmazni fogja állandó lengyelországi NATO-bázisok létesítését, Varsó részvételét az ukrán válság megoldásáról és az Oroszországgal szembeni uniós politikáról, a klíma- és energiapolitikáról – ezen belül a széndioxid-kibocsátásról – szóló tárgyalásokon. „Mindez az Európai Unión belüli erőviszonyok átrendezésével járna” – értékelt Bielecki. Ugyanakkor idézte Pawel Kowalt, aki szerint az új elnök „semmi olyasmivel nem kezdi hivatali időszakát, ami Európában bárkit megrémíthetne”.
(MTI)