Bochenek rámutatott: hétfőn hatályba lépett az alkotmánybíróság munkáját részletesen szabályozó három új törvény. “Fontos, hogy az Európai Bizottság (EB) alaposan áttanulmányozza ezeket az előírásokat, mivel ezek a különféle intézmények és csoportok által benyújtott javaslatokat veszik figyelembe” – mondta a szóvivő.
Felidézte azt is: szerdán Andrzej Duda államfő beiktatta a testület új elnökét, Julia Przylebskát. “Ez nagy reményt jelent arra vonatkozóan, hogy az alkotmánybíróság végre a demokrácia valódi védőbástyájává válik” – vélekedett.
“A probléma már a múlté, megoldódott” – értékelte a kormányszóvivő. “Nem látjuk alapját, hogy az EB ebben a pillanatban az alkotmánybírósággal foglakozzon” – fogalmazott.
Przylebska elődje, a kilencéves mandátuma kitöltése után hétfőn nyugalmazott AndrzejRzeplinski többször keményen bírálta a jelenlegi hatalmat az alkotmánybírósági reform miatt.
Az új alkotmánybírósági elnök beiktatását megelőző eljárást a lengyel ellenzék szerdán alkotmányellenesnek nevezte, az előző kormány idején alkotmánybíróvá megválasztott, Przylebska jelöltségét korábban szintén vitathatónak minősítő Stanislaw Biernat, a testület elnökhelyettese azonban hatályosnak ismerte el ezt. Szerdán bejelentett ajánlásaiban Brüsszel többek között Przylebska keddi, ideiglenes elnökké kinevezését kifogásolta.
Andrzej Duda ugyanis kedden ideiglenes alkotmánybírósági elnöknek nevezte ki Przylebskát, aki még aznap összehívta a taláros testület gyűlését, melyen két új elnökjelöltet javasoltak.
A lengyel jogszabályok szerint az államfő az alkotmánybírák által javasolt jelöltek közül választja ki és iktatja be az alkotmánybíróság elnökét. A hétfő óta hatályos törvények értelmében a legalább 5 alkotmánybíró által támogatott jelölteket mutatják be az államfőnek. A 15 tagú lengyel alkotmánybíróságnak jelenleg hét, a tavaly októberi parlamenti választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) párt által megválasztott tagja van, 8 bírót pedig az előző kormányzati időszakokban választottak meg.
Az EB februárban indította el a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, egyebek mellett a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások miatt. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.
(MTI)