A lengyel diplomácia vezetőjét vasárnap este, a Polsat News lengyel hírtelevíziónak nyújtott interjúban kérdezték Trump intézkedéséről. “Az amerikai elnök hatásköre nagyon széles, ő jogosult az ilyesmire” – válaszolt Waszczykowski, hozzátéve: a migráció olyan mértéket öltött, hogy “sok országban a migrációs kérdés jelenleg kormánypolitikai ügy, és az is kell, hogy legyen”.
Semelyik ország sem köteles bevándorlókat befogadni – hangsúlyozta a politikus. “Az államnak – a nemzetközi szerződéseknek megfelelően – a már megérkezett menekülteket kell befogadnia” – fejtette ki.
A bevándorlók befogadása a munkapiactól, a demográfiai körülményektől függ, “minden kormány arra jogosult, hogy erről a politikáról döntsön” – mondta Waszczykowski, hozzáfűzve: Trumpnak joga volt meghozni a migrációt korlátozó döntést. “Ez egy szuverén állam döntése, nem az én dolgom, hogy értékeljem, nekem tetszik-e, vagy sem”- fogalmazott.
Úgy értékelte: az Egyesült Államok komoly bevándorlási problémákkal szembesül, ezért folyamodik az ilyen lépésekhez. “Az idő megmutatja, hatásosak lesznek-e” – jegyezte meg.
A lengyel migrációs politikáról beszélve, Waszczykowski rámutatott: Varsó nem ért egyet a kötelező uniós menekültelosztási kvótákkal. “Nem felel meg a 21. század követelményeinek, hogy menekült-, illetve bevándorlótáborokból erőszakosan áttelepítsenek embereket más országokba, amelyekbe ők maguk nem kívánkoznak” – szögezte le.
(MTI)