A tervezett látogatásról, melynek időpontját jelenleg egyeztetik,Rafal Sobczak szóvivő azután nyilatkozott a lengyel hírügynökségnek, hogy vasárnapra virradó éjjel a Londontól északra fekvő Harlow településen egy, hatósági jelentések szerint 4-5 fős csoport két középkorú lengyelre támadt. A verekedés után a lengyelek kórházba kerültek könnyebb sérülésekkel, néhány óra után hazaengedték őket.
Az incidens előzménye az a múlt heti eset, amikor ugyancsak Harlowban egy hasonló összetűzés után egy lengyel belehalt sérüléseibe. A lengyel sajtóbeszámolók szerint szombaton a településen élő lengyelek csendes menetet szerveztek az áldozat emlékére, mintegy 700 fős részvétellel. A második összetűzésre néhány órával a menet után került sor.
Sobczak szerint a brit rendőrség “lehetséges rasszista indíttatású támadásként” vizsgálja a vasárnapi esetet, de az előző heti bűntettel nem hozzák ezt összefüggésbe. A elkövetők egyelőre ismeretlenek, a rendőrség senkit nem vett őrizetbe.
Az Egyesült Királyságban élő, mintegy 800 ezres lengyel közösség helyzete egyik témája volt azoknak a megbeszéléseknek, melyeket Boris Johnson brit külügyminiszter szombaton folytatott Varsóban. A tárgyalásokat követően Johnson elismerte, hogy a lengyelek nagyban hozzájárulnak Nagy-Britannia kultúrájához és gazdasági teljesítményéhez, és elítélte az idegengyűlöletet.
(MTI)