A Szlovák Nemzeti Párt a cigánybűnözési statisztika alapján akarja elosztani az egyes régiók és települések között az állami támogatást, védelmezve ezzel a “romák által veszélyeztetett lakosságot” is.

Az SNS a régiókban tapasztalható cigánybűnözés alaposabb feltérképezése és a cigánybűnözési statisztika ismételt bevezetése mellett száll síkra. Anna Belousovová, az SNS első alelnöke szerint a jelenlegi statisztikai kimutatások, amelyekből nem derül ki a tettesek származása, zsákutcába vezethetnek, melyeknek a végén ott találjuk az áldozatokat, tragikus sorsukkal együtt.

„A cigánybűnözés és a lakosságnak a probléma megoldatlansága miatti elégedetlensége idővel beláthatatlan következményekkel járhat“ – indokolja követelését Belousovová. Példaként a garamkovácsi (Kozárovce) esetet hozta fel, ahol a romák kövekkel támadtak személygépkocsikra, vagy a gyermekek terrorizálását a nagymihályi Angi Malomban. „A tegnapi eset, amikor két erőszakoskodó, visszaeső bűnöző cigány a saját házában ölt meg egy nyugdíjast, arról győz meg bennünket, hogy az államnak kötelessége gondoskodni polgárai védelméről, méghozzá olyan intézkedésekkel, amelyek a jövőben elrettentenék a tetteseket hasonló cselekedetektől“ – érvelt az SNS első alelnöke.

Belousovová szerint a rendőrség tehetetlensége egyes esetekben már megdöbbentő. Szerinte komolyan foglalkozni kellene a visszaesők és a súlyos bűncselekmények elkövetői mozgásszabadságának korlátozásával „a rendelkezésre álló új technológiák alkalmazásával. A nemzetiek a cigánybűnözési statisztika alapján akarják elosztani az egyes régiók és települések között az állami támogatást, védelmezve ezzel a romák által veszélyeztetett lakosságot is. Belousovová azt állítja, szó sincs az emberi jogok megsértéséről, ők csupán a bűnözés megfékezését szorgalmazzák.

SITA, bumm.sk