A nem hivatalos testületet az Együtt, a Jobbik, a Liberálisok és az LMP hozta létre, tagjai pedig szerdán a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetőivel találkoztak.
Szabó Szabolcs (Együtt) a megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy eddig mintegy 10 500-an jutottak letelepedési engedélyhez a kötvényeken keresztül, körülbelül 3500 eljárás még zajlik, az elutasítások száma pedig alig néhány tucat.
Az érintettek egyharmada kötvényvásárló, kétharmada családtag – tette hozzá.
A független képviselő leszögezte, hogy a hivatal dolgozói az eljárások során a törvényben foglalt kötelezettségüket teljesítik. Rámutatott ugyanakkor, hogy a döntéshozók az egész eljárásrendet arra optimalizálták, hogy a lehető leggyorsabban, a legalapvetőbb érdemi vizsgálat nélkül, 300 ezer euró ellenében hozzá lehessen jutni a letelepedési engedélyhez.
Szabó Szabolcs szerint a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok számára biztosított húsz nap alatt nem lehet kideríteni az esetleges biztonsági kockázatokat.
Mirkóczki Ádám (Jobbik) közölte, hogy a hatóságok eddig csak 12 kötvényvásárlótól és 53 családtagtól tagadták meg a letelepedési engedélyt.
Az egész konstrukció – kis túlzással – csak arról szól, hogy akinek van pénze, az letelepedési engedélyhez juthat – fogalmazott. Közölte: húsz nap alatt a titkosszolgálatok nem képesek megállapítani, hogy egy letelepedni szándékozó külföldi jelent-e valamilyen kockázatot.
Jó eséllyel a magyar hatóságok szűrési rendszere kimerül abban, hogy végignézik a nemzetközi körözési listákat, és ha azok nem adnak ki találatot, akkor valószínűleg azt állapítják meg, hogy a kérvényező nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot – mondta.
A képviselő szerint a kormányzati állításokkal szemben a letelepedési kötvények bevezetése nem lendíti fel a nemzetgazdaságot és nem bővíti a hazai munkaerőpiacot.
Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy ezt a konstrukciót nem lett volna szabad bevezetni. A frakcióvezető is úgy ítélte meg, a húsz nap kevés a nemzetbiztonsági kockázatok kiszűrésére.
A letelepedési kötvények nem a költségvetésnek, hanem “gyakorlatilag csak a Fidesz hátországának és a Fideszhez közel állóknak” hajtottak gazdasági hasznot – mondta.
Fodor Gábor (Liberálisok) szerint a bizottság munkája akkor sem felesleges, ha a kormány kivezeti a letelepedési kötvényt. Hozzátette, a találkozón világossá vált, hogy a kötvények megszerzésében közreműködő ügyvédi irodák “valójában postásszerepet” töltenek be, miközben hatalmas összegek landolnak ismeretlen helyeken.
A közvélemény joggal várja el, hogy kiderüljön, hol vannak ezek a pénzek, és azokból kik gazdagodtak – fogalmazott.
(MTI)