Lejárt a két hét, amit az Orbán-kormány szabott magának a közbiztonság megerősítésére. Pintér belügyér szerint sikerült rendet tenni, ezt igazolják a jelzések. A megkeresett falvak polgármesterei ugyanakkor azt mondták: állandó rendőr még nincs náluk, csak egyeztetések voltak szolgálati lakásokról.

Két héten belül érzékelhető lesz a közbiztonság javulása, minden faluban lesz rendőr, más településeken pedig növelik a létszámukat – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Pintér Sándor belügyminiszter. A közbiztonsági programot Borsod megyében kezdték, ahol a legrosszabb a helyzet. A két hét éppen ma jár le.

Pintér Sándor vasárnap este a HírTv-ben azt mondta: a rendkívüli árvízi helyzet ellenére is sikerült rendet tenni. Olyan visszajelzéseket kapott, hogy „a helyszínen lakók ezt már érzik, hiszen a rendőrök ott vannak, bekopogtattak a polgármesterekhez, az iskolaigazgatókhoz.”

A véletlenszerűen megkeresett borsodi polgármesterek ugyanakkor mást mondanak. Voltak ugyan egyeztetések arról, hogy lenne-e önkormányzati szolgálati lakás körzeti megbízottnak, de az ígért rendőrök – a polgármesterek szerint – még nem érkeztek meg.
Hankó Gyula, Szalonna polgármestere is csak azt mondta, hogy már érdeklődtek önkormányzati lakások után.
Joó Istvánné, Szendrőlád polgármestere sem tud arról, hogy lenne állandó rendőri jelenlét a faluban, csak arról egyeztettek, hogy esetleg körzeti megbízottat helyeznének ki a településre.

Ónodra sem érkezett még meg az állandó rendőr, de az egyeztetések már megkezdődtek – mondja Bacsó János polgármester. A rendőrjárőrök továbbra is az emődi rendőrőrsről járnak át.
Szendrő városban 24 fős rendőrőrs működik. Náluk jobb a helyzet, mint a kisebb, környező falvakban. Egyeztetés már náluk is volt, de új rendőrök nem érkeztek – mondja Szaniszló János polgármester.

A Belügyminisztérium keddre ígért részletes tájékoztatást a két hete indult közbiztonsági program eredményeiről.

Könnyű ígérgetni, nyugtatgatni, de még könnyebb a bizalmat elveszíteni; akár Pintérrel akár Pintér nélkül. Ez hitelesség kérdése.

(Magyar Rádió nyomán Szent Korona Rádió)