„Ismét bizonyosságot nyert, hogy Magyarországon a magyar ember csak másodrangú állampolgár lehet a cigányok mögött”- mondta Szegedi Márton csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint ahogy arról portálunk már korábban is beszámolt, a miskolci Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola igazgatója az önkormányzati választásokat megelőzően közölte az iskola történelem tanárával, Jakab Péterrel, a Jobbik miskolci képviselőjelöltjével, hogy politikai szerepvállalása miatt távoznia kell az intézményből.

A választásokon időközben mandátumhoz jutó Jakab Péter az ominózus beszélgetésről hangfelvételt készített, melyen az iskola cigány származású igazgatója elmondta: bár a tanár szakmai munkájával és személyiségével elégedett, politikai nézeteit nem tudja elfogadni, ezért távoznia kell.

A Jobbik miskolci önkormányzati képviselője ezt követően a munkaügyi bíróságon keresett jogorvoslatot.

Az ügyben jogerős ítélet született. „A Miskolci Városi Bíróság elutasította jogorvoslati kérelmemet mondván, több okból is jogszerű volt az elbocsájtásom”- mondta el Jakab Péter a ma délelőtti sajtótájékoztatón. „A bíró mindenek előtt leszögezte, hogy a felvételen hallható ‘beismerő vallomás’ ellenére sem látja bizonyítottnak, hogy politikai okokból távolítottak el, szerinte ugyanis úgy irányítottam a beszélgetést, hogy az igazgató kimondja azt, amit hallani akarok” – tette hozzá a nemzeti radikális képviselő.

Mindezeken túl a bíróság megállapította, hogy Jakab Péter megsértette a munkaszerződésébe foglalt – iskoláknál rendkívül ritka – titoktartási kötelezettségét akkor, amikor nyilvánosságra hozta azt, hogy az intézményt hány tanuló látogatja hivatalosan. A Jobbik miskolci képviselője kiemelte: annak ellenére gondolta ezt a bíró, hogy az intézmény az adófizetők pénzéből működik, aminek egyrészt felhasználása nem lehet titkos, másrészt az adat megtalálható az iskola bárki számára elérhető internetes oldalán is.

Jakab Péter közölte: az igazságszolgáltatás szerint elfogadható magyarázat a kirúgására az az indok, hogy a cigányságban a Jobbik nevének az említése félelmet kelt. Ennek igazolására a bíróság szülőket hallgatott meg tanúként – közülük senki sem ismerte fel benne gyermeke tanárát-, akik először megerősítették, hogy a gyerekek kifejezetten szerették a történelem tanár óráit, majd a bíró kérdésére válaszolva elmondták- a láthatóan betanított szöveget-, miszerint ahogy meglátták Jakab Pétert a Jobbik plakátjain, nem merték iskolába engedni 16-23 éves gyermekeiket. A bíró ezt követően tényként állapította meg a szülők és a diákok félelmét, mely állapot megszüntetése – véleménye szerint – indokolttá tette a tanár elbocsájtását.

„Az ítélet zárásaként a bíróság 100 ezer forint megfizetésére kötelezett.” – mondta a nemzeti radikális képviselő.

A sajtótájékoztatón az ítéletet Szegedi Márton, a Jobbik miskolci elnök-frakcióvezetője is kommentálta: „Ismét bizonyosságot nyert, hogy Magyarországon a magyar ember csak másodrangú állampolgár lehet a cigányok mögött, akik ezen ítélet birtokában bárkit ellehetetleníthetnek, akit megvádolnak a jogvédők által betanított „félünk tőle” varázsigével. Ha polgárőröktől félnek, akkor őket tiltják be, ha egy tanártól, akkor őt rúgják ki. Mindezek fényében teljesen egyértelmű, hogy ma Magyarországon nem a cigányságot éri hátrányos megkülönböztetés, hanem azt, aki felvállalja nemzeti gondolatait.”

A politikus szerint ez nyilván azért van, mert a Fidesz-MSZP liberális, nemzetellenes nagykoalícióra nem a négyévente megvásárolható cigányság jelent veszélyt, hanem a Jobbik által képviselt nemzeti öntudat. Hozzátette: az elbocsájtás jogosságát alátámasztani hivatott bírói indokok színjátékba illőek, nem lenne meglepve, ha azokat a cigánybiznisz fenntartásában érdekelt körök ihlették volna.

„Összességében sajnálom, hogy a magyar bíróság ezzel a döntésével újabb munícióval látta el a legnépesebb kisebbséget, azt üzenve a munkájukat tisztességgel végző magyaroknak, hogy a cigányság színlelt jajveszékelésének árnyékában húzzák meg magukat saját hazájukban. Természetesen mi, jobbikos képviselők a későbbiekben sem fogjuk ezt tenni.” – zárta gondolatait a miskolci frakcióvezető.

barikad.hu