Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai hétfőn ismertetett tanulmányukban közölték: számításaik szerint minden 10 dollárnyi olajáresés éves szintre vetítve 25 milliárd dollár exportbevételtől fosztja meg Oroszországot. Ez az orosz hazai össztermék (GDP) várható idei nominálértékének 2 százalékával egyenlő.
A ház elemzői hangsúlyozzák, hogy a teljes orosz exportnak több mint a felét a nyersolaj és az olajtermékek adják.
A földgázexport jóval kevésbé fontos a bevételek szempontjából, de mivel a gázárak szorosan követik az olajárakat, minden 10 dollárnyi olajárcsökkenés az orosz földgázexportban is 5 milliárd dolláros éves bevételkiesést okozhat – áll a Capital Economics elemzésében.
A cég szerint az olajáresés költségvetési hatásait az is befolyásolja, hogy mi történik a rubellel. Az alacsonyabb olajárak a rubelt is gyengítik – az orosz fizetőeszköz az elmúlt egy hónapban 8 százalékot gyengült a dollárhoz képest -, ami növeli a dollárban elszámolt olajexport rubelértékét, és ez enyhíti, bár nem semlegesíti teljesen a költségvetési bevételekre gyakorolt negatív hatást.
A gyengébb rubel azonban az inflációt is magasabban tartja, korlátozva a jegybank kamatcsökkentési mozgásterét.
Mindezek nettó eredménye az, hogy az olajárak esése csökkenti az orosz exportjövedelmet és a költségvetési bevételeket, gyengíti a rubelt, felhajtja az inflációt, és a jegybankot feszesebb monetáris politikára kényszeríti, mint amilyenre más körülmények között szükség lenne – érvelnek hétfői tanulmányukban a Capital Economics londoni elemzői.
A ház központi előrejelzési forgatókönyve azt valószínűsíti, hogy a nyersolaj hordónkénti árfolyama a következő negyedévekben lassú ütemben felfelé araszol majd, és 2016 végére eléri az 55 dollárt. A cég 2016 egészére 50 dolláros átlagos olajárral számol, és e forgatókönyv megvalósulása esetén 0,3 százalék körüli orosz GDP-növekedést jósol jövőre.
A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor számos alternatív forgatókönyv is elképzelhető, köztük az, amelyben a nyersolaj árfolyama a 35 dollár körüli legutóbbi mélypont közelében marad.
A cég modellszámításai szerint ebben az esetben az orosz exportbevételek az alapeseti forgatókönyvhöz képest 55 milliárd dollárral zuhannának, a GDP-érték pedig 1,5 százalékkal visszaesne, vagyis az orosz gazdaság az idei évre várt recesszió után a jövő év egészét is recesszióban töltené.
A Capital Economics londoni közgazdászai kidolgoztak egy még szélsőségesebb szimulációt is, amelyben az átlagos olajár 2016-ban 25 dollár lenne hordónként. A ház számításai szerint ez 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést okozna, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett.
Más nagy londoni házak új előrejelzései szerint az orosz gazdaságot már a jelenlegi olajárak is várhatóan recesszióban tartják jövőre.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz, újabb cserearányromlási sokkot okozva az orosz gazdaságban.
A JP Morgan új prognózisa ennek alapján az, hogy az orosz hazai össztermék az idén 3,8 százalékkal, jövőre további 0,2 százalékkal visszaesik.
A cég eddig 3,7 százalékos idei GDP-csökkenést és 0,5 százalékos jövő évi növekedést várt az orosz gazdaságban.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi térségi előrejelzése ennél is meredekebb, 2015 egészére 4,2 százalékos, 2016-ra 1,2 százalékos visszaesést jósolt az orosz gazdaságban.
(MTI)