Szávay István jelezte: aláírták a zárónyilatkozatot, az összmagyarság iránt érzett felelősségvállalásból, illetve mert konkrét javaslatuk is bekerült a dokumentumba.
Fontosnak nevezte, hogy javaslatukra a résztvevők kifejezték elkötelezettségüket, hogy segíteni, könnyíteni kell a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, de tartósan külföldön élők választójogának gyakorlását.
Üdvözlik a Vajdaságba irányuló gazdaságfejlesztési programot, és külön örülnek annak, hogy a nyilatkozat világossá teszi: fontosnak tartják a résztvevők az 50 milliárdos keret felhasználásának és elköltésének átláthatóságát.
A sportközvetítések magyar nyelven való sugárzása kapcsán tett lépéseket szintén pozitívan értékelte. Azt kérte, hogy a közelgő Európa-bajnokságra a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) együttműködve a kormány tegyen lépéseket, hogy a külhoni magyarokat is vásárolhassanak a magyar meccsekre jegyet. Jelenleg ugyanis az MLSZ ezt magyar állampolgársághoz, illetve magyarországi állandó tartózkodási engedélyhez köti – fűzte hozzá.
Kérdésre elmondta: a szlovák parlament elfogadott egy törvényt, amelynek alapján a Felvidéken nyitott irodáját december 15-ig be kellene zárnia, ellenkező esetben akár 3000 eurós büntetésre is számíthat. Ez egy újabb magyarellenes törvény, és nem hajlandó az irodát bezárni és a büntetést sem hajlandó kifizetni – közölte Szávay István. Ha idáig jutnak, akkor nemzetközi fórumokhoz fordul – jelezte.
(MTI)