Szávay István, az ellenzéki párt szakpolitikusa, országgyűlési képviselő ezt csütörtök esti sajtótájékoztatóján mondta. Mint megjegyezte: ez a gyakorlat korábban sem volt idegen a kormánytól, ugyanakkor most minden eddiginél jobban látszott.
Szerinte több olyan szervezet nem kapott meghívást, akik a Máért kritériumainak megfelelnek, és legitimitásuk lett volna. Példaként említette a Délvidéki Magyar Mozgalmat és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségét.
A Jobbik a zárónyilatkozatot ugyanakkor aláírta, mert abban több olyan pont is szerepel, amelyet támogatnak, illetve olyan is bekerült, ami régi követelésük – jelezte.
Erre példaként hozta, hogy kérik a magyarországi tulajdonú cégek segítségét abban, hogy a szomszédos országok magyarlakta területein az ügyfeleikkel történő szóbeli és írásbeli kommunikációban is biztosítva legyen a magyar nyelvhasználat.
Megjegyezte: szó volt december 1-ről, illetve Romániáról is, mint fogalmazott: ez a nap szomorú évforduló Magyarország számára.
Úgy látta: a román diplomácia erejét jól mutatja az a mai hír, hogy az UNESCO szellemi világörökség listájára nem sikerült felvenni a csíksomlyói zarándoklatot.
(MTI)