Csütörtökön 11 órakor a MAL Magyar Alumínium Rt ajkai gyáregységének bejárata előtt sajtótájékoztatót tartott Ferenczi Gábor és Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő. A sajtótájékoztató előtt egy hordónyi vörösiszapot öntöttek a bejárat előtt elhelyezett kádba. Kepli Lajos, a Jobbik Környezetvédelmi Kabinet vezetője elmondta: a MAL vezetői azt mondták: egészségre ártalmatlan a salakanyag. Ha tényleg így gondolják, mosakodjanak meg benne!

A képviselő követelte a vezetők felelősségre vonását, egyúttal értetlenségének adott hangot, amiért a felelősök még szabadlábon vannak. Elmondta: a közelmúltban azért vettek őrizetbe és rabosították a Jobbik miskolci polgármesterjelöltét, amiért ellenfele plakátját sértetlenül eltávolította helyéről, itt pedig egy több ember életét kioltó és még több életet tönkre tevő katasztrófáról van szó, mely egyértelműen személyi felelőtlenség eredménye. Hangsúlyozta: aki veszélyes üzemet vezet, az felelős az üzemben bekövetkezett károkért. A tragédia nem természeti katasztrófa volt, a gátat megfelelően kellett volna megerősíteni.

Jelenleg a károk helyrehozatala a legfontosabb feladatunk. Sajnos azonban nehéz a dolgunk, hiszen a vörösiszap megszáradva, a légutakba kerülve rákkeltő hatású. Ezért lenne fontos a minél nagyobb erőket megmozgató kármentesítés. A térségben uralkodó nyugati szél akár száz kilométerre is elviheti a veszélyes port.

A Jobbik parlamenti eseti vizsgálóbizottság felállítását kéri az Országgyűléstől, hogy a katasztrófához vezető okokat felderítsék, illetve megelőzzék a hasonló tragédiákat.

Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke elmondta, hogy már az önkormányzati kampány során is hangsúlyozta az iszaptároló problémájának azonnali megoldását. Mint elmondta, az iszaptározót időzített bombaként ketyegett a közelben lakók feje felett. Jó okunk van feltételezni, hogy az ajkai rákos megbetegedések és az iszaptározóban tárolt veszélyes hulladék között szoros összefüggés van – tette hozzá.

A képviselő egy évvel ezelőtt készült képeken mutatta be, hogy már akkor is szivárgott a tározóból a lúgos, iszapos víz, mely a MAL vezetőinek állításával ellentétben igenis veszélyes az egészségre.

Kiemelte: nem igaz a vezetők azon állítása, hogy a MAL Rt-nek nem volt ideje tájékoztatni a lakosságot, hiszen a bemutatott felvételek, a google-n keresztül nyomon követhető szivárgások és a helybeliek beszámolója szerint hetekkel korábban munkálatok folytak a gáton. Szeptember 30-án egy arra haladó mozdonyvezető jól látta, amint egy munkagép pontosan azon a helyen dolgozott, ahol a gát átszakadt.

Mindkét képviselő hangsúlyozta: semmi esetre sem szeretnék, ha az itt dolgozók elveszítenék munkájukat, a gyárnak továbbra is működnie kell, a felelősöket viszont fel kell kutatni és megbüntetni. A salakanyagok tárolóba kerülése előtt azonban szükségesnek tartják azok pH-semlegessé tételét, példaként a sósavat és a Vértesi- és Mátrai Erőműben melléktermékként képződő gipszet említették, mellyel a Marcal partján jelenleg is próbálják semlegesíteni a káros anyagot.

További kilátástalanságra ad okot, hogy nem tudni pontosan, meddig lesz a levegőben, földekben, növényekben a szennyeződés, a falubeliek nagy része érthető módon nem akar visszaköltözni Kolontárra.

Végezetül elmondták: a Jobbik szervezetei országszerte gyűjtésekbe kezdtek az iszapkatasztrófa áldozatainak megsegítésére, Tián Pál ezredes, a Jobbik Honvédelmi Kabinetének vezetője több mázsa pékárut juttatott a helyszínre, a Veszprém megyei Jobbik pedig a személyes jelenlét mellett napi 80-100 adag élelmiszerrel járul hozzá a mentési munkálatokhoz.

barikad.hu