Vona Gábor és Magyar Zoltán a magyar termőföldről és édesvíz kincsről, valamint a tegnapi nap folyamán a parlamentben név szerint lefolytatott és botrányba torkollt szavazásról tartottak sajtótájékoztatót.

Vona Gábor elmondta, súlyos teherként nehezedett a tegnapi voksolás a Fidesz-KDNP koalíció képviselőire. Mint ismeretes, a Jobbik önálló módosító indítványt nyújtott be, ami a magyar termőföld- és ivóvízkincs megóvását alkotmányos garanciába foglalta volna. A javaslat lényege az volt, hogy természetes kincseink kizárólag állami, önkormányzati, vagy magyar természetes személy tulajdonát képezhetnék. A nemzeti párt – ismervén a kormányzó erők álságos magatartását a kérdésben – név szerinti szavazást kezdeményezett, melyet a jobbikos honatyákon kívül kizárólag a ház négy független képviselője támogatott.

A Jobbik elnöke úgy véli, a kirobbant botrány oka, hogy a Fidesz, illetve a KDNP képviselői rossz lelkiismerettől hajtva nem bírták elviselni azt a nyomást, mely a név szerinti szavazással rájuk nehezedett, mivel szembe kellett nézniük azzal, hogy saját szavazóikat is becsapták, saját támogatóiknak is hazudtak és ezt ország-világ előtt ki is kellett mondaniuk. Vona leszögezte, sajnálja, hogy a tegnapi híradások csupán a kölcsönös bekiabálásokról szóltak. Tény, hogy a Jobbik egyes képviselői „hazaárulóztak”, de a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János önmagát minősítette, amikor sajtótájékoztatóján nemzetiszocialistának, nácinak nevezte a Jobbikot. „Meggyőződésem, hogy amit Lázár mond, nem áll meg, míg a mi kijelentéseink, melyekben lehazaárulóztuk a fideszes képviselőket, megáll” – szögezte le a politikus.

A kérdés fontosságát bizonyítandó, Vona Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének egy idei, március 28-án napvilágot látott tanulmányából idézett, melynek címe: Mitől robbannak az élelmiszerárak? A tanulmány utolsó bekezdése hűen kifejezi a a termőföld és az ivóvíz stratégiai jelentőségét:

„Egyértelmű, hogy a jövőben az élelmiszer, akárcsak az előállításához szükséges föld és víz, stratégiai cikké válik. Egyes interpretációk szerint a jövő aranya lesz. Így felértékelődnek azok az országok, ahol ilyen javakkal, illetve előállításukhoz szükséges tényezőkkel nagymértékben rendelkeznek. Mindazon országoknak, illetve régióknak újra kell gondolniuk agrárpolitikájukat , melyek eddig csak saját érdekeiket szem előtt tartva alakították azt, s képtelenek voltak globálisan és perspektivikusan gondolkozni (Például az EU-nak és Magyarországnak is). A fogyasztói magatartást is meg kell változtatni: míg a dráguló energiaárak előbb-utóbb energiatakarékosságra kényszerítették a fogyasztókat, addig az emelkedő élelmiszeráraknak is élelmiszer-takarékosságra kellene sarkalniuk a pazarlókat. A lét a tét!” – idézte a dokumentumot a pártelnök.

Vona Gábor ismét világossá tette a Jobbik álláspontját: aki nem hajlandó a magyar termőföld és az édesvíz kincs védelmében minden lehetséges lépést megtenni, egyben alkotmányos védelemben részesíteni, az igenis hazaárulást követ el. A politikus úgy véli: az az érv, mely a Fidesz részéről elhangzott, hogy egy ilyen horderejű döntés az Európai Unióból való kilépésünket jelentené, szintén csúsztatás. Ha ez valóban azt jelenti, hogy saját természeti kincseink megvédése morálisan is összeegyeztethetetlen az unióval, akkor beszéljünk erről őszintén, és ha az a kérdés, hogy személyes aranyunkat az uniónak feláldozzuk, vagy kilépjünk-e a gazdasági szövetségi rendszerből, akkor a Jobbik egyértelműen az utóbbi mellett dönt. A pártelnök leszögezte: sokkal nagyobb szüksége van az uniónak ránk, mint nekünk rá.

Vona elmondta, a Fidesz tegnapi döntése három régi cselekedetére emlékeztette: szerinte a tegnapi voksolás román EU-csatlakozás feltétel nélküli támogatásához, a Lisszaboni szerződés olvasatlan aláírásához, valamint az izraeli tárulási szerződés elképesztő megszavazásához mérhető. „E tegnapi tettük volt a nemzet számára a negyedik csapás” – fogalmazott. Vona Gábor emlékeztetett, a Fidesz a választói akarat ellenére döntött tegnap, ám egyetlen kétharmados kormány sem teheti zárójelbe a saját választópolgárait, tette hozzá. Végül megígérte: minden négyzetcentiméter elveszített termőföldért a Jobbik a Fideszt fogja felelőssé tenni.

Magyar Zoltán Jobbikos képviselő a mezőgazdasági bizottság tagja kifejtette: mind a kormány alkotmány alapkoncepciója, mind a tegnapi viselkedése bebizonyította: a Fidesz sokkal inkább Brüsszelnek óhajt megfelelni, mint a saját választóinak és az ország érdekeinek. A honatya rámutatott: természetes kincseink korlátozottan állnak rendelkezésre, mással nem helyettesíthetők, és a nemzeti függetlenség fokmérői is, hiszen mennyiségük, minőségük és tulajdoni formájuk nagyban meghatározza az ott élők életminőségét. Gazdasági válság esetén pedig fontos szociális kérdés lehet a termőföld védelme, de ide sorolható a környezetvédelem, vagy a genetikailag módosított növények termesztésének tilalma is – sorolta fel a Jobbik érveit Magyar. Az ország számára ezen kincsek birtoklása kitörési pontot jelenthet a XXI. században, ám a Fidesz ahelyett, hogy megmaradt értékeinket megvédené, ugyanazoknak a köröknek igyekszik átjátszani, akik tönkretették például a cukor, a feldolgozó és a növényi olaj iparunkat is – állapította meg a képviselő.

Cs.G. – barikad.hu